Övertygar inte

Första testerna av Jolla

I förra veckan levererade finska Jolla de första 450 exemplaren av sin telefon och det betyder att de första testerna av Jolla-mobilen och dess operativsystem Sailfish OS publicerats. Vi sammanfattar intrycken.

Publicerad Uppdaterad

Ett positivt första intryck sammanfattar The Verge och skriver att telefonen känns lätt i handen och genom att knacka två gånger på skärmen väcker man den från viloläget. Man märker flera arv från Nokia N9, men skribenten på The Verge upplever att gränssnittet till en början är svårt att lära sig. Han går så långt som att säga att gränssnittet är inkonsekvent och trasigt och användarvänligheten borta.

Inget unikt
Om Jolla hade kunnat erbjuda något unikt värde kunde inlärningströskeln ge belöning, men så tycks inte vara fallet. Istället är skribenten Vlad Savov missnöjd med telefonen och skriver att mjukvaran är buggig, att appar titt som tätt kraschar och att avsaknaden av 4G i telefonen gör att det finns betydligt bättre alternativ till en billigare penning. Detta särskilt eftersom man som Jolla-användare inte har tillgång till Googles app-butik utan tvingas nöja sig med andra mer begränsade eller att själv ladda in källfilerna (apk-filer).

Mer positiva
Techcrunch är mer positiva i sitt omdöme om gränssnittet och tycker att det är ett uppfriskande alternativ, något nytt i jämförelse med Android och Ios. Över lag känns det snabbt, men skribenten Natasha Lomas förvånas över att det stannar upp lite när man till exempel startar en app och att det tar ovanligt lång tid att göra enkla saker som att radera en bild. Att lära sig gränssnittet och hur man hanterar telefonen tar inte flera dagar enligt Natasha, men det tar tid. Jolla har eliminerat många av knapparna som man är vana vid från andra telefonsystem, men eftersom man låter användarna köra Android-appar som kräver knappar tvingas Jolla ändå till en lösning för just det.

För få appar
Appbristen är en stor nackdel enligt Natasha på Techcrunch och tillgången till Androidappar i begränsat urval via butiken Yandex löser inte problemet. Androidappar kan ibland uppföra sig instabilt på Jolla-mobilen och fungerar till exempel dåligt tillsammans med Jollas mjukvarutangentbord.

Logisk, men annorlunda
På TheNextWeb har Nick Summers tittat närmare på telefonen. Han tycker inte att den är mindre logisk än Android eller Iphone, men annorlunda. Efter att ha blivit varnad om kända buggar av personalen på Jolla upptäcker han dock en hel del andra; som att appar kraschar och att gesterna man gör på skärmen inte ger de resultat som man väntar sig. Appar ska även ha startat slumpmässigt och telefonen tycks över lag uppträda oförutsägbart. Nick Summers har svårt att se någon riktig målgrupp för den här telefonen.