Rätar ut frågetecknen

Frågor och svar om Samsung Galaxy S22-serien och Tab S8

Här samlar vi frågor och svar om S22 när de dyker upp, både med svar från Samsung och från Mobilredaktionen.

Publicerad Uppdaterad

Hur skiljer sig S22 Ultra från de två andra i serien?

Erik Mörner svarar: Framförallt genom att den har penna och egen design, samt påtagligt bättre och mer mångsidiga kameror. Kameranyheterna är dock få jämfört med S21 Ultra.

Vad är Samsungs strategi på mobilområdet under 2022?

Hur skiljer sig S22 Ultra från de två andra i serien?

Erik Mörner svarar: Framförallt genom att den har penna och egen design, samt påtagligt bättre och mer mångsidiga kameror. Kameranyheterna är dock få jämfört med S21 Ultra.

Vad är Samsungs strategi på mobilområdet under 2022?

TM Roh, chef för Samsungs mobildel svarar: Vårt jobb i rollen som innovatörer inom mobil teknik är att alltid vara steget före och föregå förändringar i världen. Nu är vår intention att utveckla hela meningen med “mobilt” för människor världen över. Vi kommer att ge våra kunder ett större urval av olika typer av mobiler genom att göra våra vikbara mobiler tillgängliga för fler och genom att ytterligare förbättra våra telefoner i traditionellt format. Vi ska dessutom göra det smarta hemmet ännu mera tillgängligt genom att arbeta arbeta med partners. Året som nu ligger framför oss kommer visa att mobil teknik blir en ännu större och mer viktig del av våra liv.

Erik Mörner svarar: S22-serien innebär egentligen ganska blygsamma innovationer, men Samsungs satsningar inom smarta hemmet, där de ansluter sig till Matter-standarden har potential att göra det enklare att komma igång med smarta hemmet och att fler prylar, även från olika tillverkare, faktiskt kan fungera tillsammans.

Varför integrerar Samsung Note-funktioner i S-serien?

TM Roh, chef för Samsungs mobildel svarar: Note-serien är en av våra mest omtyckta produkter till stor del för att den fått så lojala användare som uppskattar produktiviteten, prestandan som erbjuds. Vi har lyssnat noggrant till deras önskemål och vet att de vill ha allt och därför har vi integrerat de mest omtyckta Note-funktionerna i fler produktkategorier inklusive S-serien, surfplattor, Galaxy Z Fold med mera.

Erik Mörner svarar: Ser man på Samsungs produktutbud som helhet blev S-serien och Note-serien allt mer lika varandra så att slå samman dem var kanske det bästa sättet. Då har Samsung också mer möjligheter att lägga krut på de vikbara modellerna som man visserligen hävdar ökar snabbt och är framgångsrika, men som vi fortfarande väntar på att se oftare i vanliga konsumenters händer. De är fortfarande ingen vanlig syn.  

Vem är S22-serien skapad för?

Stephanie Choi, marknadschef för Samsungs mobildel svarar: Med S22-serien designade vi en smartphone som omdefinierar den produktkategori den är en del av. Här bryter vi mot reglerna för vad du trodde mobil teknik kunde göra och därmed vad du nu kan göra med mobil teknik. I korthet så är S22-serien för alla.

Erik Mörner svarar: Jag skulle säga att kamera och skärm är det som är seriens styrka. precis som tidigare och det är den som värderar det högt som är i kärnmålgruppen. Priset gör så klart att S22-serien inte alls är en telefon för alla.

Vad kan pennan i Galaxy S22 Ultra?

Erik Mörner svarar: Den är en ordentlig förbättring jämfört med den du kunde köpa till S21 Ultra. Här har vi först och främst en penna som faktiskt har en fast plats i telefonen där du kan förvara den smidigt. Sedan har den även alla de funktioner vi tidigare fick i Note 20. Den är alltså inte bara en penna för anteckningar utan kan även styra telefonen på andra sätt och på distans. Air controls låter dig göra gester i luften för att styra funktioner och du kan till exempel använda pennan även för att att kort när du ställt upp telefonen en bit bort. Pennan går även, precis som i tidigare Note-generationer, användas för att skriva direkt på skärmen i Always on Display-läget, så du kan anteckna utan att först låsa upp telefonen. 

Vilket systemchipp är det som hamnar i de S22 som säljs i Sverige och vad innebär det i prestanda?

Erik Mörner svarar: På den svenska marknaden är det Exynos 2200 som hamnar i S22-serien. Vi har än så länge bara sett obekräftade uppgifter om hur prestandaskillnader ser ut mellan den och Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1 ser ut, så vi får undersöka vad det innebär i praktiken när vi faktiskt får möjlighet att testa telefonerna.

Funkar pennan från Tab på S22 Ultra och vice versa?

Rikard Skogberg på Samsung svarar: Som penna funkar de mellan enheterna, men air actions är hopparade med en viss enhet, så där styr du bara den enhet pennan hör till.

Armor Aluminium är en av nyheterna i S22-serien och Tab S8-serien. Vad innebär det i praktiken, vilka är nyheterna?

Rikard Skogberg på Samsung svarar: Det är den absolut starkaste aluminiumlegering som Samsung har tillgång till, tills nyligen den starkaste på marknaden. 10-15% tåligare. Samma material som Flip 3 och Fold 3. Att Tab S8 Ultra kunnat byggas så tunn är mycket tack vare legeringen.