Fortsatt billiga samtal och mobildata inom EU

Fri roaming i EU – "Roam like home" – förlängs till 2032

Billiga samtal och mobildata tack vare EU-roamingen i ytterligare ett årtionde.

Publicerad Uppdaterad

År 2017 klubbades det som kallas "Roam like home" i EU, vilket innebär att man kan använda mobiltelefoner inom EU utan risk för ohyggliga telefonräkningar eftersom användare betalar samma taxa för samtal och sms som i sitt hemland oavsett i vilket EU-land man befinner sig.

Beslutet som trädde i kraft 2017 kommer att löpa ut i juli 2022, men nu har EU-parlamentet och ministerrådet beslutat att Roam like home ska förlängas i ytterligare tio år. Frågan tog upp i februari och röstade igenom i oktober.

EU-kommisionären Thierry Breton säger i ett uttalande att möjligheten att kunna resa i Europa utan att behöva oroa sig för telefonräkningar är en påtaglig del av EU:s inre marknad för alla européer, och att " Idag ser vi inte bara till att den här upplevelsen fortsätter, utan vi uppgraderar den. Bättre kvalitet, bättre tjänster, ännu mer transparens.”

Grundtanken med fri roaming inom EU är att du ska kunna använda din telefon i andra EU-länder som om du var hemma och alltså inte riskera höga extraavgifter. När Storbritannien lämnade EU slutade reglerna att gälla där, men hur operatörerna debiterar dig vid resa i Storbritannien varierar trots det. Tre och Tele2 låter användare fortfarande använda mobilen som i Sverige utan extra avgifter medan Telia och Telenor debiterar. 

När det gäller resor utanför EU erbjuder operatörerna ibland mer eller mindre förmånliga paketpriser anpassade för till exempel en semestervecka där samtal, sms samt data i en viss mängd ingår.