https://www.mobil.se/nyheter/galaxy-gear-framtiden-i-en-smart-klocka
526507
Nyheter
Samsungs smarta klocka

Galaxy Gear: Framtiden i en smart klocka

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/630954.jpg?itok=ich5qlGz', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/630954.jpg?itok=USBKzKng', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/630954.jpg', w: 1108, h: 615, title: ' ' },]
Samsung visade upp äntligen upp Galaxy Gear, den smarta klockan som ska förändra hur vi använder mobilen i vardagen. Men presentationen lämnade en del obesvarade frågor.

När det gäller utseendet så lämnar vi det upp till var och en bestämma om Galaxy Gear är en väldesignad ”klocka” med framtidskänsla eller en stor rostrifri stålklump med ett konstigt plastigt armband. När gäller funktionalitet så presenterades det en del intressanta innovationer men samtidigt känns det lite som att man lämnades med fler frågor än svar (en del kommer förmodligen att besvaras i morgon när Samsung håller ytterligare ett evenemang). 

Gränssnittet bygger på att man sveper mellan olika funktionsskärmar på den 1,63 tums stora amoled-skärmen som har en upplösning på 320 x 320 pixel. Klickar man på något går man en nivå djupare i gränssnittet och vill man gå tillbaka en nivå så sveper man med fingret uppifrån och ner.  

Gear är inte tänkt att användas ensam, då liknar den mest en glorifierad klassisk digital klocka. Istället kommer den till liv tillsammans med Note 3. Då kan man använda Gear till att bland annat läsa e-postmeddelanden och sms eller svara på samtal eller ringa upp med röststyrning. Man kan även svara genom att helt enkelt lyfta den klockbeprydda armen till örat och sedan prata i micken den inbyggda micken. Hur dum man känner sig i den positionen återstår att se. Å andra sidan vande sig människor vid att folk ”pratar för sig själva” när blutoothheadset först kom fram så det kanske bara är en tidsfråga

Note 3 och Gear är också sammankopplade på andra sätt. Har du ett meddelande på klockan och sedan tar upp mobilen ur fickan så visar mobilen automatiskt samma meddelande. Är enheterna mer än 1,5 meter från varandra stänger Gear automatiskt ner för att spara på batteri.

Kamera på udda ställe

Det som verkligen är udda med klockan är att den har en inbyggd 1,9 megapixel kamera som sitter på armbandet. Tanken är att du med ett enda enkelt svep på skärmen snabbt ska kunna ta ögonblicksbilder som du förmodligen hade missat om du börjat rota efter mobilen i fickan. Dock kan man fråga sig hur man vet vad man faktiskt fotograferar när man inte motivet i klockans skärm. I presentationen var det inte helt tydligt om man kan se vad man ska fota i skärmen men om man måste starta en kamera-app så faller hela ”en-rörelse för att ta en bild”-konceptet. Det är också oklart om kameran har autofokus (tveksamt) och eftersom den inte verkar ha en blixt är den förmodligen inte så användbar under sämre ljusförhållanden, men det vet vi inte säkert innan vi har fått prova själva.  En annan fråga vi ställer oss är om klockan är vattentålig. 

Gear har både en accelerometer och gyro, samt stegräknare för joggingentusiasterna. Den drivs av en enkärning 800 megahertz-processor och klockans batteri tid ska räcka i över 25 timmar på en laddning. 

Den smarta klockan kommer även att få egna specialutvecklade appar som kan laddas ner från en dedikerad appstore. Galaxy Note 2 och Samsung Galaxy S4 kommer att uppdateras senare för att stödja den nya klockan. 

Även om det inte finns något exakt datum för lansering säger Samsung att Gear släpps i slutet av september och att det rekommenderade cirka priset är 2 600 kronor.