Systemfunktion

Gamla batterier gör Iphone långsammare

Det har en tid ryktats att Apple medvetet lagt in en systemfunktion som gör äldre Iphone långsammare. Nu visar det sig att det mer eller mindre stämmer.

Publicerad Uppdaterad

"Planned Obsolescence" är en teori som är populär i vissa kretsar som går ut på att storföretag medvetet gör så att deras produkter blir sämre eller går sönder med tiden för att se till att konsumenterna hela tiden köper nytt. I fallet Apple har det funnits folk som varit beredda att ta gift på att Iphones blir långsammare med varje systemuppdatering, och att syftet är att man ska köpa nytt. Nu har det visat sig att det ligger någonting i detta, även om syftet inte är fullt så konspiratoriskt om man får tro de med insyn.

Sänker processorhastigheten

Bakgrunden är att en del användare med äldre Iphones började få problem med att telefonerna stängde ner sig som om batteriet var slut, trots att det kunde vara så mycket som 40 procents batteri kvar. Orsaken visade sig vara batterierna som började bli gamla, och när systemet krävde mer ström än de kunde leverera stängde telefonerna ner sig. Till en början bytte Apple ut batterierna på de drabbade enheterna, men när man insåg omfattningen av problemet valde man i stället att lösa det med en systemuppdatering. Uppdateringen ser till att telefonen drar så mycket ström som batteriet kan leverera genom att, just det, sänka processorhastigheten och göra telefonen långsammare.

Hittills har det mest varit spekulation baserat på anekdoter att Apples lösning på avstängningarna i själva verket var att strypa hastigheten. Men stora datamängder ljuger inte, och nu har Geekbenchs skapare John Poole gått igenom Benchmarkresultaten på Geekbench för Iphone 6s och funnit att de som kört Ios 10.2.0 alla har mycket likartade prestandapoäng på runt 2500. Med uppdateringen till 10.2.1 har fortfarande majoriteten av Iphone 6s runt 2500, men det finns ett antal toppar på betydligt lägre hastigheter, och efter uppdateringen till 11.2.0 når inte ens majoriteten av Iphone 6s upp till 2500 poäng.

Batteriets ålder styr

Skillnaden mellan de olika nivåerna på telefoner med Ios 10.2.1 eller senare ska alltså bero på hur gammalt batteriet är, och det finns flera rapporter om att ett batteribyte återställer prestandan till tidigare nivåer. Med "gamla batterier" menas ibland batterier som är mindre än ett år gamla, för Geekbenchs siffror visar att även Iphone 7 råkar ut för effekten i och med Ios 11.2.0.

Enligt 9to5mac ska telefoner med processorerna A10 och A11 inte drabbas eftersom de fördelar arbetet mellan olika processorkärnor på ett sätt som gör att batteriet inte överlastas, men siffrorna för Iphone 7 tyder på att detta inte stämmer, då telefonen har A10-processorn.

Det rimliga vore naturligtvis att Apple faktiskt ersatte batterierna på de telefoner som börjar få problem, åtminstone om de är mindre än ett par år gamla, men det allra minsta man kan begära är att Apple informerar om att hastigheten sänkts för att batteriet börjar bli slitet och om man lämnar in telefonen för batteribyte kommer den att bli piggare igen. Som det är nu känns det som att Apple räknar kallt med att användare vars telefoner börjar bli långsammare på grund av systemets strypning av hastigheten kommer att köpa en ny Iphone.

Källa