Oklart om klassiska knappar blir ett alternativ

Google-chef: ”Pixel 3-telefonerna får gestbaserad styrning som standard”

Google har med Android Pie lanserat ett nytt system för gestbaserad styrning, som går att välja som alternativ till de klassiska knappar som funnits på Android-enheter sedan långt tillbaka. Men med de nya Pixel 3-enheterna kommer den gestbaserade styrningen att vara standard, enligt Googles UX-chef EK Chung.

Publicerad Uppdaterad

Android Pie kommer med möjligheten att styra och navigera i telefonens gränssnitt med hjälp av svepgester snarare än via de klassiska knapparna i nederkanten av skärmen. Det hela fungerar i stil med hur Apple har valt att göra med Iphone X, som saknar den för Iphone klassiska hem-knappen. Funktionen är i nuläget avaktiverad som standardinställning, men kan slås på manuellt. När det gäller de kommande Pixel 3-enheterna ska däremot den gestbaserade styrningen  vara standard. Det avslöjar Googles UX-chef EK Chung i en färsk intervju, där han också påpekar att nya användare tenderar att bli förvirrade av Android-knapparna. 

Detaljer oklara

Vad som inte framgår är huruvida Pixel 3-användarna kommer att kunna välja de klassiska navigationsknapparna manuellt, om man föredrar det framför geststyrningen. De nya Pixel 3-telefonerna förväntas presenteras den 4 oktober i år, och möjligen får vi inte veta hur det ligger till med den saken förrän då. Tester som Google genomfört har dock visat att användarna i huvudsak är positivt inställda till gestbaserad styrning och att de flesta lyckats lära sig hantera den nya navigeringen väldigt snabbt. 

Källa