Återkomst för borttagna funktioner redan inom 48 timmar

Google-högtalare kan spela i grupp igen – vinner patentstrid mot Sonos

Segern har redan lett till att bortplockade funktioner återinförs i Google-enheter. De ska komma alla användare till del inom 48 timmar.

Publicerad Uppdaterad

I somras förlorade Google en patenttvist mot Sonos, och tvingades då bland annat plocka bort funktioner från Nest-enheter och smarta högtalare samt betala böter på 32,5 miljoner dollar till Sonos.

Historien slutar dock inte där, och nu har patentstriden gjort en tvär vändning då domen fullständigt har hävts. Domaren William Alsup riktar även skarp kritik mot Sonos och konstaterar i domen att ”Detta var inte ett fall där en uppfinnare leder industrin till något nytt. Detta var ett fall där industrin kom med något nytt och först därefter dök en uppfinnare upp för att säga att han hade kommit på idén först - genom att vränga fram nya påståenden om en konkurrents produkter från en gammal tillämpning.”

Domen har givetvis även gett Google vatten på sin kvarn, och man konstaterar i ett uttalande att ”Beslutet visar svagheten i en central del av Sonos strategi. Domstolen slog fast att Sonos patent är både ogiltiga - vilket innebär att de aldrig borde ha beviljats från första början - och ogenomförbara, och bekräftade att vi utvecklade tekniken först och oberoende.”

Domen innebär också att Google nu har möjlighet att lägga tillbaka de funktioner som man tidigare tvingades plocka bort, bland annat möjligheterna att styra volymen för högtalargrupper.

Google meddelar att man redan nu har börjat rulla ut uppdateringar där man återintroducerar de tidigare bortplockade funktionerna, och att dessa bör komma till samtliga användare inom 48 timmar.