Nytt operativsystem

Google kan vara redo att släppa utvecklarversion av Fuchsia OS

Google har arbetat med ett nytt operativsystem för flera olika typer av enheter under en tid, Nu verkar det som om de kan vara redo att släppa en version för utvecklare.

Publicerad Uppdaterad

Det verkar som om Google håller på att förbereda sitt kommande operativsystem Fuchsia för ett första utvecklarsläpp. Fuchsia är alltså ett operativsystem som Google har hållit på med i ett par år men varit relativt hemlighetsfulla om. Slutresultatet verkar kunna bli något som ska kunna köras på lite olika typer av enheter. Mobiltelefoner, datorer och uppkopplade prylar i hemmet. 

Det är inte baserat på Linux men vissa saker pekar på att Fuchsia kommer att kunna köra appar som är skrivna för Linuxplattformar, däribland Androidappar. 

Hittills har Fuchsia bara varit tillgängligt för de som laddar ner källkoden och bygger upp det själva för att installera det på en av de, än så länge, få stödda enheterna. Än så länge har Fuchsia också bara haft interna lanseringar med namn som Fishfood, Teamfood och den senaste Dogfood. Det var ett år sedan. 

Nu tror man att Google snart kommer att släppa en utvecklarversion av Fuchsia som kallas F1 som ska vara den första publika lanseringen. Den här versionen kommer sannolikt inte vara så användbar för någon utöver de som arbetar med att utveckla appar. Tanken är alltså att de som gör appar nu för första gången ska få tillfälle att utveckla och testa appar för systemet och bekanta sig med det lite mer i detalj. Taktiken används även inför lanseringar av nya Androidversioner och av andra företag som arbetar med mjukvara. 

Det dröjer antagligen innan Google är redo att lansera Fuchsia som ett fungerande operativsystem. Men resan dit kan ändå vara intressant att följa. 

Källa