Bekräftat

Google lägger ner Project Ara

Modulära mobiler är kanske framtiden men Google har beslutat att framtiden inte riktigt är här än.

Publicerad Uppdaterad

Tanken var modig men nu så går Project Ara, efter 3 år av utveckling, samma öde till mötes som glasögonen Google Glass. Planen var annars att en utvecklarversion av den modulära mobilen skulle lanseras hösten 2016, med en efterföljande konsumentversion under 2017. Men en del av nyheterna som sipprade ut under året kring produkten var inte positiva. Google sade exempelvis att den slutgiltiga produkten inte kommer att vara så avancerad som det först hade målats upp. 

Tanken var också att först testa mobilen i Puerto Rico men det beslutet togs tillbaka efter att man hade stött på tekniska problem och en omräkning av vad lanseringen skulle kosta. Redan där kanske man borde ha förstått att en färdig produkt aldrig skulle få se dagens ljus.   

Project Ara föddes i Motorolas experimentverkstad, innan företaget såldes av till Lenovo. Under den nya kinesiska ägaren har ”Moto”-avdelningen lanserat de modulära mobilerna i Moto Z-serien. Men till skillnad från Ara så resulterade Lenovos satsning i mer traditionellt formgivna mobiltelefoner vars baksidor det går att fästa olika externa moduler på. 

Kostnad och prestanda
Precis som det kontroversiella Glass-projektet så var Project Ara experimentellt och före sin tid, om man ser det utifrån ett tekniskt perspektiv. Den officiella anledningen till att Google nu lägger ner Ara är att företaget vill ”strömlinjeforma Googles olika hårdvarusatsningar”. Men det finns förmodligen en hel del andra bakomliggande orsaker. Till att börja med skulle tillverkningen av de separata modulerna vara en ganska kostsam affär. Dessutom vore Google beroende av diverse tredjepartstillverkare. 

Även den potentiella prestandan har ifrågasatts. Eftersom de små modulerna måste samverka med flera andra delar, och mobilen inte kan optimeras på samma sätt som en traditionell mobiltelefon, så är frågan om Google hade kunnat lösa det på ett bra sätt.   

Bara för att Google nu har beslutat att inte lansera Ara-mobilen innebär det inte nödvändigtvis att vi har hört det sista om modulära mobiler från företaget. Det är mycket möjligt att Google drar lärdom av resan och använder kunskapen på ett nytt sätt i framtiden. Men när det gäller Ara så stannar det tyvärr vid intressant idé som aldrig riktigt förverkligades. 

Källa