https://www.mobil.se/nyheter/google-overklagar-boter-fran-europakommissionen
568265
Nyheter
Vill inte betala 2,4 miljarder dollar

Google överklagar böter från Europakommissionen

● BILDSPEL
Techjätten Google anser sig vara orättvist behandlade och tänker överklaga böter på 2,4 miljarder dollar som utfärdats av Europakommissionen.

Böterna delades ut 2017 och Google har hela tiden sagt att de ska överklaga i fallet. Nu har det tydligen blivit dags. Google fick böterna för att Eu-kommissionen ansåg att de missbrukat sin makt och inte låtit konkurrerande företags prisjämförelsetjänster synas i Googles reklam. Målsägande i domen var Kelkoo, Twenga och Foundem. 

Google överklagar nu dessa böter för att de menar att de kan visa att de nu släpper in även konkurrenter i sina annonser, men också för att de menar att prisjämförelsesajterna har minskat i populäritet och de flesta användare nu istället går in direkt hos webbhandlare som Amazon för att hitta sina varor och jämföra produkter. Google menar också att det är orättvist att de ensamma stod anklagade i fallet och att inte till exempel Amazon också togs upp i ärendet.

Totalt sett har Google fått böter på 8,9 miljarder dollar, de flesta på grund av anklagelser om att ha missbrukat sin ställning genom att till exempel använda Android för att tillexempel framhäva sina egna appar och tjänster framför konkurrenternas. 

Relaterade artiklar