Dom slår fast att Googles appbutik är ett monopol

"Google Play-butiken är ett monopol" – Epic vinner rättslig tvist mot Google

Googles appbutik är ett monopol enligt ny dom som kan få stora konsekvenser.

Publicerad Uppdaterad

Det är tre år sedan som spelföretaget Epic Games stämde Apple och Google då man hävdade att företagets appbutiker utgjorde konkurrenshämmande monopol genom att ta höga ut avgifter från utvecklare samt inte låta utvecklarna erbjuda betalningar utanför appbutikerna.

Epic förlorade den rättsliga tvisten mot Apple, men nu har en domstol i Kalifornien gett Epic rätt på samtliga punkter. Epic VD Tim Sweeney skriver på X/Twitter om domslutet bland annat ”Seger över Google! Efter 4 veckor av detaljerade vittnesmål i domstol dömde juryn i Kalifornien mot Google Play-monopolet på alla punkter. Domstolens arbete med att fastställa åtgärder kommer att inledas i januari. Tack för allas stöd och tro!”

I januari kommer rätten att bestämma vilka som blir påföljderna av den fällande domen och vad det kan komma att innebära främst för utvecklarnas villkor att använda Play Store och externa betalningsmöjligheter. Epic har aldrig sagt sig vara intresserade av att få något skadestånd utan hävdar att det är en fråga om principer – det viktiga är bättre villkor och fler möjligheter för utvecklare och användare.

Google har sagt att man kommer att överklaga domen.