Fällda

Google tvingas begränsa funktion i sina högtalare – bröt mot Sonos-patent

Google fällda efter att ha gjort intrång i Sonos-patent.

Publicerad Uppdaterad

Efter nästan två år har kampen mellan Sonos och Google har avgjorts till Sonos fördel, då amerikanska ITC (International Trade Commission) kom fram till att Google har gjort intrång i fem Sonos-patent när det handlar om uppkopplade smarta högtalare. ITC har dock redan godkänt Googles lösningar för att komma runt de fem patenten.

Det innebär att Google behöver uppdatera en del av sina produkter vilket innebär en del förändringar och i ett par fall även mindre begränsningar i produkternas funktionalitet. Bland annat kommer det inte längre att gå att justera volymen för flera högtalare samtidigt, att använda telefonens fysiska knappar för att ändra volym på högtalare, att synkronisera flera enheter på samma nätverk samt att använda en mobiltelefon för att ansluta nya enheter till nätverket. Där kan det framöver komma att behövas en separat app för att smidigt installera nya enheter.

Produkterna som omfattas inkluderar Google Pixel-telefoner, Nest Hub, Nest Mini, Nest Audio och Chromecast.

Google har nu 60 dagar på sig att implementera förändringarna för att undvika repressalier, och minst en av uppdateringarna har redan gjorts under hösten i form av en uppdatering för Android 12.