https://www.mobil.se/nyheter/googles-funktion-for-kontroll-av-skarmtid-kommer-till-android-one
566066
Nyheter
Digital wellbeing

Googles funktion för kontroll av skärmtid kommer till Android One

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/digital_wellbeing.jpg?itok=fyYva1Og', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/digital_wellbeing.jpg?itok=qkDu47K0', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/digital_wellbeing.jpg', w: 1018, h: 680, title: ' ' },]
Google har börjat rulla ut sin funktion för att hålla koll på och begränsa sin skärmtid till mobiltelefoner med Android One och systemversionen 9.0 Pie.

I och med lanseringen av Android 9.0 Pie talade Google mycket om funktionen Digital Wellbeing, som går ut på att få reda på hur mycket skärmtid man spenderar, med vilka appar, och kanske sätta begränsningar åt sig själv med maximal tid per dag för appar eller total skärmtid.

Att den funktionen sedan inte är en del av Android 9.0 är en smula förvirrande. Förklaringen är att funktionen finns som ett öppet programgränssnitt, där tillverkaren av mobiltelefonen själv får välja om man vill använda sig av funktionen, och i så fall hur. I de telefoner vi hittills provat med Android 9.0 har bland annat Huawei en egenutvecklad version av funktionen, medan Nokia 7 Plus saknar funktionen.

Återstår då de telefoner Google själva ansvarar för. Appen Digital Wellbeing lanserades i betaversion tillsammans med Android 9.0 till Pixelmobilerna, men har varit exklusiv för dem fram tills nu. Nu har man dock börjat inkludera mobiler med Android One, som fått Android 9.0 Pie i telefonerna och kan installera appen från Play Store. I dagsläget är det framför allt sagda Nokia 7 Plus som kan installera appen i Sverige, men allteftersom fler mobiler med Android One uppdateras till 9.0 Pie kommer även de att kunna få appen.

Återstår att se om Google tänker göra appen allmänt tillgänglig när den kommer i skarp version, eller om den fortsätter att vara exklusiv för Pixel och Android One.

Ämnen