Nio månader

Googles plan för att undvika fragmentering

Gamla Androidversioner är ett gissel, men det verkar som om Google har en plan för att åtgärda det hela.

Publicerad Uppdaterad

Många Androidlurar levereras idag med gamla versioner av operativsystemet. Handlar det om en toppmodell brukar tillverkaren se till att uppdatera luren till något lite mer modernt efter ett par månader, men det är inte alltid fallet. 

Men den biten kan vara på väg att ändras. Enligt ett internt brev som påstås ha läckt från Google kommer de inom kort inte att godkänna nya enheter med gammal mjukvara. 

Enligt brevet kommer Google, från och med februari i år (det vill säga typ nu) inte att låta enheter använda Googles tjänster om de släpps med gammal mjukvara. Google Mobile Services, GMS, är samlingstermen för Googles tjänster helt enkelt, såsom Google Maps, Google Now och Google Play Store. Enligt det interna brevet kommer Androidversioner ha ett ”GMS approval window” på nio månader efter släppet av en ny Androidversion. 

Rent praktiskt innebär det att om vi säger för exemplets skull att Android 4.5 ”Lingonberry” (något vi hittade på själva) presenteras och släpps den första mars i år kommer Google att sluta godkänna telefoner med Android 4.4 Kitkat den första december i år, för att helt enkelt minska fragmenteringen av Androidmarknaden.

Det gäller såklart bara Googles tjänster för Android, vilket gör att den växande marknaden för ”forkade” Androidenheter som helt enkelt inte använder sig av Googles tjänster, men av Androidsystemet i sig (som Amazons Kindle-enheter och Nokias beryktade Normandy-projekt), antagligen skulle växa ytterligare då dessa tillverkare inte skulle behöva bry sig om gamla Androidversioner eller ej. 

Förutsatt att det stämmer, är det ett smart drag av Google eller kommer det skada dem i det långa loppet? Kommentarsfältet är ert.