Etsade mobilbaksidor

Gorilla Glass 6 ska ge tåligare, snyggare mobiltelefoner

Med den senaste versionen av Gorilla Glass har tillverkaren Corning inte bara förbättrat stöttåligheten, utan även estetiken.

Publicerad Uppdaterad

Det senaste halvåret har smartphoneutvecklingen gått från att alla telefoner ser ungefär likadana ut till att alla telefoner VERKLIGEN ser likadana ut, i och med att i stort sett samtliga tillverkare satsar på glasbaksidor.

Därför är kanske den mest välkomna nyheten med Cornings Gorilla Glass 6 inte att glaset blivit ännu tåligare, utan att man nu även kan etsa mönster och bilder i det.

Cornings Gorilla Glass har genom åren blivit dominerande på att göra mobilens skärmar extra hållbara, och företagets recept har kontinuerligt förbättrats genom åren. Nyheten i Gorilla glass 6 jämfört med föregående version fem är att man tittat närmare på glasets långsiktiga hållbarhet. Tidigare har man främst sett till att skärmglaset ska tåla en smäll utan att spricka, men det betyder inte att stöten inte orsakar förändringar i glaset som gör det ömtåligare nästa gång olyckan är framme. Gorilla Glass 6 ska nu i snitt tåla 15 fall mot en hård yta från en meters höjd, vilket är drygt dubbelt så bra som Gorilla Glass 5.

Däremot ska vi inte räkna med att glaset klarar sig utan repor. Det finns ofta ett motsatsförgållande mellan dessa egenskaper, tänk bara på plast, som kan göras okrossbart men desto mer lättrepat. Corningnämner ingenting om förbättringar i reptålighet i denna version, och vissa versioner av Gorilla Glass har bättre reptålighet än andra, vilket bland annat gjort att vissa tillverkare har en äldre version av Gorilla Glass på kameralinsen än på framsidan.

Att nästan alla mobiltillverkare nu har Gorilla Glass även på baksidan av telefonen har inte gått Corning obemärkt förbi, och därför är den andra stora nyheten med Gorilla Glass 6 att man kan etsa bilder och mönster direkt i glaset, vilket onekligen öppnar upp för större variation i designen av glasbaksidor på mobilerna. Vi har tidigare sett hur Oneplus på en del av sina Oneplus 6-varianter mattalipat glaset på baksidan för en annorlunda finish, men här talar vi inte bara om mönster utan även färger och rena bilder. Teoretiskt kan Corning sälja möjligheten att ge din telefon en personlig baksida med ett foto du laddar upp själv som tjänst.

Enligt Corning påverkar inte etsningsprocessen glasets hållbarhet negativt, utan tvärt om hjälper struktur på ytan glasets hållbarhet och gör det ytterligare tåligare.

Gorilla Glass 6 kan väntas dyka upp på mobiltelefoner under nästa år.

Källa