https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-de-nya-nokiamobilerna
564868
Nokia 1, Nya Nokia 6, Nokia 7 Plus, Nokia 8 Sirocco

Här är de nya Nokiamobilerna

Nokia har lanserat fyra nya smartphones och ett ännu tajtare samarbete med Google.

Ett år efter sin första stora lansering, och på samma plats, gör HMD Global nästa stora lansering av Nokiatelefoner. Vid det här laget har man i stort sett levt upp till sitt löfte om välbyggda telefoner med en enkel googlenära Androidversion och snabba uppdateringar. Att man nu meddelar att alla Nokiasmartphones framöver ska gå under programmet Android One känns rätt självklart. Android One är ett slags certifiering från Google att telefonerna använder Googles egen version av Android tillsammans med kontrollerad hårdvara som ska garantera snabba framtida säkerhets- och systemuppdateringar. Det vill säga ungefär samma sak som HMD Global redan lovar, men nu med google själva som ytterligare garant för löftet. Skillnader i detaljerna finns, som att man med Android One kan se till att OK Google fungerar även från släckt skärm.

Fem nya Nokiatelefoner presenterades också. Med Nokia 8110 4G försökte man återupprepa tricket från förra året med att återuppliva en gammal favorit bland Nokias knapptelefoner i ny tappning, men det var förstås svårt att överträffa ikonen 3110. Nokia 1 med en prislapp på under 800 kronor och Android Go Edition är å andra sidan tänkt att vara en bilig smartphone som inte suger för utvecklingsländer.

Nokia 6 kommer i en ny utgåva som bara heter Nya Nokia 6. Som föregångaren har den en 5,5-tumsskärm med 1920 x 1080 pixel, men chipsetet har uppgraderats till Snapdragon 630, man har designat om skalet för att ytterligare höja kvalitetskänslan, man har uppdaterat kameran med Carl Zeiss-optik och lagt till ansiktsigenkänning som upplåsningsmetod. Prislappen hamnar på cirka 2800 kronor.

Nokia 7 Plus är den enda modellen med skärm i 18:9-format (inklusive rundade hörn) av de nya Nokiamobilerna, ett format som annars dominerar totalt bland de mobiler som lanseras på mässan. Chipsetet är Snapdragon 660 som genererar prestanda strax under toppskiktet, telefonen har 4 GB minne och 64 GB lagring, och en Carl Zeiss-kamera med dubbla linser där den ena ger zoomfunktion. Prislappen ligger på cirka 4000 kronor.

Med Nokia 8 Sirocco återupplivar man Nokias gamla varumärke för designmobiler. Som namnet antyder har telefonen ungefär samma specifikationer som höstens Nokia 8, med Snapdragon 835, 6 GB arbetsminne, 128 GB lagring och en skärm på 5,5 tums Oledskärm med upplösningen 2560 x 1440 pixel. Kvalitetskänslan är dock en annan, bland annat med stålram runt telefonen, kameran är densamma som i Nokia 7 Plus snarare än den från Nokia 8, och telefonen har blivit såväl vattentät enligt IP-klass 67 som fått trådlös laddning. Prislappen är cirka 7500 kronor.

Alla telefonerna ska börja säljas i april, har Android 8.1 från start, och lovas få Android P så snart systemversionen finns tillgänglig.