Inte för 360

Rykte om Nokia 8 Pro med fem kameror

Med fem kameror på baksidan och den vassaste processorn, Snapdragon 845 har möjligen HMD Global en verkligt speciell telefon på gång.

Publicerad Uppdaterad

Nokia i sin gamla form, innan HMD Global tog över smartphoneproduktionen, gjorde sig flera gånger kända för innovation inom mobilfoto, kanske tydligast med Lumia 1020 och dess kamera på 41 megapixel. HMD Global har än så länge inte gjort några större avtryck inom mobilfoto, samarbetet med Zeiss till trots, men verkar ha ambitionen att ta fler initiativ.

Fem kameror, men inte 360-funktion

Enligt ryktet planerar bolaget att lansera en Nokia 8 Pro med hela fem kameror på baksidan. Det har tidigare spekulerats om att det här skulle vara i syfte att göra en telefon med integrerad 360-kamera, inspirerad av Nokias Ozo, en kameraboll med 8 kameror ämnad för den professionella marknaden för 360-film. Den marknaden tog dock aldrig riktig fart som Nokia räknat med och Ozo tillverkas inte längre.

De fem linserna i Nokia 8 Pro tros nu istället ha som syfte att var och en förbättra kameraegenskaperna i olika situationer. Vidvinkellins kan till exempel kombineras med olika bländare och brännvidder för att ge kameran möjlighet att ta bra bilder i mörker, få bra optisk zoom och så vidare. Linserna ska enligt ryktet sitta på en roterande platta för att man ska kunna byta lins beroende på situationen.

Gjorde Ozo-ljud

HMD Global som gör smartphones under Nokias varumärke introducerade Ozo Audio i Nokia 8 och det var en teknik som med hjälp av flera mikrofoner kunde spela in ljud från alla riktningar och ge lite av en surroundkänsla när man sedan lyssnade på ljudet i ett par hörlurar. Inspelning av 360-film och -bilder har dock inte tagit fart i särskilt stor utsträckning, så Nokia i form av HMD Global gör nog rätt i att istället använda sina fem kameralinser till att försöka ta bättre vanliga bilder.

Nokia 8 Pro skulle rent teoretiskt kunna visas upp på Mobile World Congress om en vecka, men mer troligt enligt rykteskarusellen är en lansering efter sommaren.

Källa