Annons

Skicka in dina bästa bilder

Halvtid i fototävlingen: Missa inte chansen att vinna P40 Pro Plus

Det återstår ungefär en månad innan juryn väljer ut de vinnande bidragen.

Publicerad Uppdaterad

I sommar arrangerar Mobil tillsammans med Huawei och vår systertidning Kamera & Bild en fototävling. Temat är Mitt smultronställe och så här halvtid in i tävlingen har vi tagit emot ungefär 1000 bilder.

Av de nästan tusen inkomna tävlingsbidragen vill vi lyfta fram några exempel och samtidigt ge tips om hur du med din mobiltelefon, för tävlingen riktar sig just till dig som fotar med din mobil –  oavsett märke – kan ta ännu bättre bilder.

Tidigare under tävlingsperioden har vi publicerat en mer omfattande fotoskola där du fick tips om hur du kan vässa bildens komposition, så här tar vi nästa steg. Nedan är tre inskickade bidrag som fångade juryns uppmärksamhet lite extra.

Foto: Maria Axelsson

Alla har vi våra egna smultronställen där vi får lugn, ro, umgås med vänner eller bara kan njuta av att vara. Precis så upplever jag den här bilden från Maria Axelsson, som har fångat ett ögonblick som vi alla nog känner igen: en vacker plats vid vattnet – med en nära vän. 

Tips till fotografen: Att välja var man ska placera horisonten kan vara klurigt. I det här fallet är himlen vacker, och fungerar som en symbol för frihet – medan klipporna i förgrunden inte säger lika mycket. En idé hade varit att placera horisonten lägre på bilden för mer dynamik.

Foto: Rikard Strand

Rikards Strands bild har härliga färger och en häftig symmetri som ger en spännande effekt, som dessutom förstärks av speglingarna i vattnet. Extra kul här är att man som betraktare känner sig innesluten under träden, med ett naturligt tak ovanför. Effektfullt!

Tips till fotografen: Bilden har många fina delar, och kompositionen gör att man dras mot den vackra mitten i bilden. Men: håll koll på bildens hörn. Hade fotografen i detta fall vinklat mobilen något uppåt, hade de ljusa stenarna kommit utanför – och gett ett renare intryck av bildens symmetriska innehåll.

Foto: Zeinab Faghihzadeh

Närbilder och makro kan vara extremt effektfullt. Här har Zeinab Faghihzadeh lyckats väl med att fånga blommans vackra former, samtidigt som färgerna är behagligt dämpade. Jag gillar känslan i bilden, och kan nästan känna lukten från blommorna, som om man satt utomhus en varm sommarkväll.

Tips till fotografen: Kompositionen hade kunnat bli ännu bättre om fotografen vinklat mobilen åt vänster – då hade den övre blomman kommit med i sin helhet, samtidigt som det mörka partiet utan direkt innehåll blivit något mörkare. Jag hade även försökt komponera bilden så att de ljuskällor man ser i bakgrunden dämpats eller försvunnit.

Vill du delta i tävlingen och ha chans att vinna Huawei P40 Pro Plus eller någon av de övriga priserna så kan du lämna in ditt bidrag här fram till den 20 augusti. Du kan även läsa fler tips om hur du blir en ännu bättre mobilfotograf i vår fotoskola här.

Källa