Apples nya toppmodell

Här är Iphone 5S

Efter månader av rykten och på spekulationer - på tisdagskvällen svensk tid lanserade Apple uppföljaren till Iphone 5. Mobil.se har tittat närmare på vad nya Iphone 5S kommer att bjuda på.

Publicerad Uppdaterad

Som väntat har Iphone 5s en tredje färg, guld.

Ryktet om att Iphone 5 skulle ha det nya 64-bitarschipet A7 stämde också. Kretsen har enligt Apple dubbelt så många transistorer på samma yta som föregångaren A6. Processorn och grafikkretsen ska bägge vara dubbelt så snabba som föregångaren, vilket Apple brukar säga varje år.

Iphone 5S ska också ha en ny "rörelseprocessor", som håller reda på rörelsedata kontinuerligt. Kompass, accelerometer, gyro. Användningsområdet är hälso- och träningsappar. Här känns det närmast som Apple ligger steget efter Samsung, som hade ett liknande paket i S4. Rörelsefunktionerna ska ha ett API så att utvecklare av appar och kringutrustning kan utnyttja funktionen. Föga överraskande är den tidigare samarbetspartnern Nike med på tåget med Nike+Move-appen.

Kameran på 8 megapixel ska ha en något större sensor, större bländare på f/2,2 och en ny fotolampa som ska ge mer naturliga färger. Även digital bildstabilisering finns bland funktionerna. Om du håller ner slutarknappen på skärmen tas bilder i burst mode med upp till 10 bilder i sekunden, och välja den bästa bland dem. För videofilmning är en nyhet att man kan spela in slow-motionfilmer. Upplösningen 720p kan spelas in med upp till 120 bilder per sekund, och du kan själv välja vilken hastighet olika delar av filmen ska spelas upp i.

Ryktet om fingeravtrycksläsare på telefonens hemknapp visade sig också stämma. Apple tänker sig främst att den ska användas för den som inte orkar krångla med lösenord. Stödet för fingeravtrycksläsaren går djupt i Ios, så du kan bland annat använda den för att göra köp i Itunes. Man kan mata in fingeravtryck från flera personer om man vill att familjen ska kunna använda telefonen.

Apple skryter om att deras nya telefoner ska ha stöd för fler LTE-band än någon annan, närmare bestämt 13 band. I praktiken innebär det att de har fem olika hårdvaruplattformar med stöd för olika frekvenser. Vilken av dem som kommer att säljas på den svenska marknaden vet vi ännu inte, men det är rimligt att anta att det är modell A1530, som har stöd för samtliga svenska LTE-band, inklusive Tres band som använder den annorlunda TDD-tekniken. Det faktum att den säljs i olika modeller med olika frekvensstöd gör att man bör vara försiktig med att köpa en Iphone i något av de utomeuropeiska länder där den börjar säljas först.

Apple anger batteritiden till samtalstid på 10 timmar i 3G-nät, upp till 10 timmars webbsurfning via Wi-Fi- och LTE-nätverk och upp till 8 timmar i 3G-nät samt upp till 10 timmars videouppspelning och upp till 40 timmars ljuduppspelning. Det är troligen en förbättring jämfört med Iphone 5 och dess erkänt dåliga batteritid.

De amerikanska priserna för Iphone 5s med ett tvåårskontrakt blir 199 dollar för 16 GB-modellen, 299 dollar för 32 GB och 399 dollar för 64 GB.

Telefonen börjar säljas den 20 september i USA, Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Storbritannien. Sverige får vänta till senare.

Iphone 5s

Mått: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Vikt: 112g

Skärm: 4 tum, 1136 x 640 pillar, wide-screen

Minne: 16/32/64 GB lagringsminne

Operativsystem: Ios 7

Processor: 64-bitars A7-processor, M7 rörelseprocessor

Nät: GSM/3G/4G (samtliga svenska frekvenser)

Kamera: 8 megapixel, f2.2-bländare, LED-blixt, BSI-sensor, hybrid ir-filter. Kan spela in rörlig bild i 1080p-upplösning (@30fps)

Batteri: Oklart vilken mAh-kapacitet batteriet har. Enligt Apple ska telefonen ha en taltid på upp till tio timmar via 3G.

Släpps: 20 september i USA. Oklart när modellen når Sverige.

Pris: 16 Gbytes-modellen kostar 199 dollar, 32 Gbyte-varianten ligger på 299 dollar, 64 GB-varianten 399 dollar