https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-nya-moto-g7-serien
566560
Nyheter
Första intrycket av Moto G7, G7 Plus, G7 Play och G7 Power

Här är nya Moto G7-serien: Fortfarande riktigt prisvärda

● BILDSPEL
Motorola har släppt fyra nya telefoner runt 2000 - 3000 kronor, varav tre börjar säljas omgående. Här är våra första intryck.

Motorolas Moto G-serie har varit en spretig samling med många olika modeller samtidigt, men när man nu släpper fyra nya på en gång är familjen paradoxalt nog tydligare. Skillnaderna mellan dem har också blivit mindre.

Moto G7 Play ersätter billiga E5

Till utseendet sticker Moto G7 Play ut mest, men så är den också egentligen tänkt att ersätta Moto E5. Motorola slår därmed ihop två delvis överlappande produktlinjer. Med en prislapp på 1600 kronor och chipsetet Snapdragon 632 sticker den spontant ut som ovanligt prisvärd. Skärmen täcker större delen av framsidan, men med lite tjockare ramar runt än på storasyskonen. Å andra sidan är formatet med en 5,7-tumsskärm i 19:9-format rätt smidigt och handvänligt. Baksidan i plast avslöjar att det är en budgetmodell, men att lägga pengarna på snabb processor och spara in på materialvalet för baksidan känns helt rätt prioriterat i en budgetmobil. 32 gigabyte lagring är kanske inte mycket i dag, men rimligt för prislappen, och telefonen har plats för både två sim-kort och minneskort samtidigt. Den finns i svartblå och guld. Till skillnad från de andra som finns i butik nu dröjer G7 Play några veckor.

Moto G7 Power med 5000 mAh 

De tre övriga telefonerna är ett nummer större, med 6,2 tums skärm i 19:9-format, och snarlika till designen. För den delen rätt lika även Moto G6-serien, med främsta skillnaden att kameran skjuter ut från baksidan betydligt mindre den här gången. Moto G7 Power är lite tyngre och tjockare än de andra, men så har den det självklara säljargumentet som ett 5000 mAh-batteri ger. Med i förpackningen följer också en 15 watts snabbladdare, så att det stora batteriet inte ska ta evigheter att ladda. Chipsetet är även här snapdragon 632, arbetsminnet är 64 GB och lagringen 4 GB. Prislappen hamnar på 2500 kronor. Moto G7 Power har glasbaksida, ett genomskinligt gummiskal medföljer, och den säljs i svart och violett.

G7 och G7 Plus med droppformad sensorpanel

Moto G7 och Moto G7 Plus är till utseendet identiska, förutom att de säljs i olika färger. Priset är 2800 kr för Moto G7 och 3200 för Moto G7 Plus, och det är alltså främst på ett par punkter i specifikationerna de skiljer sig åt. Den viktigaste skillnaden är enligt Motorola kameran. Bägge har dubbla kamerasensorer, men Moto G7 Plus har även optisk bildstabilisering i kameran. Moto G7 Plus har också stereohögtalare, mot monohögtalaren på vanliga G7, och chipsetet i Moto G7 Plus är Snapdragon 636 mot Snapdragon 632 i G7. Bägge telefonerna har medföljande snabbladdare, men G7 Plus laddare är på hela 27 watt, vilket gör att den laddar batteriet från tomt till 50 procent på 15 minuter. Både Moto G7 och moto G7 Plus har en droppformad sensorpanel på framsidan, till skillnad från G7 Power och G7 Play som har bredare sensorpaneler i skärmens överkant. Moto G7 säljs i svart och vitt, medan G7 Plus finns i blåsvart och röd.

Egen karaktär

Vid första anblicken är det rätt diskreta uppdateringar av Moto G6-mobilerna som förvisso var trevliga i sig. Jag gillar att man har kvar den runda kameraupphöjningen som ger produktserien en egen karaktär, men också att upphöjningen blivit mindre markerad. De chipset som används är inte de snabbaste, men det handlar ändå om en märkbar prestandaökning. Motorola är ju dessutom redan tidigare bra på att få sitt gränssnitt att kännas snabbt även på långsammare hårdvara. De främsta uppdateringarna finns i kamerorna, som vi får återkomma till i utförligare tester.

Som tidigare är det en väldigt Google-nära androidversion som finns i telefonerna, denna gång Android 9. Man har inte längre fingeravtrycksläsare på framsidan, så de svepgester man kunde använda på den har fått ta plats i en knapp på skärmen vilket naturligtvis inte är lika elegant. I övrigt verkar nyheterna i systemet vara få jämfört med Moto G6-familjen, men å andra sidan finns favoriter som att starta kameran genom att vicka två gånger på mobilen med här också.

Vi kommer givetvis att återkomma med fullständiga tester av mobilerna när vi fått chansen till det.