Nokia är tillbaka

Här är nya Nokia 6

Den första Androidtelefonen från det nya Nokia har visats upp.

Publicerad Uppdaterad

Det nya Nokia, HMD Global har utlovat telefoner tillverkade på licens med Nokianamnet under 2017. Fram tills nu har vi bara fått se ett par budgetlurar av enklaste sort, men nu har företagets första Androidtelefon offentliggjorts.

Nokia 6 visades upp i videoform på kinesiska Weibo och hur det ser ut med något annat än kinesisk lansering i dagsläget är tyvärr oklart. Nokia 6 ska släppas under “den tidiga delen av 2017” för strax över 2 200 kronor om vi direktöversätter dess kinesiska pris.

För det får du hårdvarumässigt lika mycket telefon som du kan förvänta dig utan att bli riktigt imponerad av de råa siffrorna. Snapdragon 430 driver det hela tillsammans med fyra gigabyte arbetsminne och 64 GB för lagring. Skärmen landar på 5,5 tum i full HD-upplösning och som utstickande funktion ska det finnas en högtalare som klarar av att bröla sex decibel högre än snittet för smartphones. Ljuddelen ska dessutom ha stöd för Dolby Atmos, vilket dock bör ha begränsad nytta om vi ser till våra erfarenheter. I kameraväg handlar det om 16 megapixel på baksidan och åtta fram, utan något ord om Zeiss-optik eller liknande godis gamla Nokia gjort sig kända för.

Utöver att det är Android som körs nämns heller inget om vilken version det rör sig om, uppdateringar eller modifieringar av mjukvaran, utan allt sånt får vi helt enkelt vänta med tills telefonen närmar sig släpp.

Som billig mellanprislur klarar den sig rätt hyggligt utan att egentligen imponera. För de som hade hoppats på ett återtåg till Nokias storhetstid direkt vid första telefonsläppet känns det helt klart väldigt mycket i underkant. Det återstår fortfarande att se om vi får några skojiga modifieringar till mjukvaran, men om HMD Globals Nokia ska bli något mer än Ferrari, Lamborghini eller något annat slumpmässigt varumärke på en dussintelefon får vi hoppas att de har mer att visa upp under Mobile World Congress.