Annons

WWDC 2019: Watch OS 6

Här är nyheterna i Watch OS 6 och förändringar i Apple Watch

En rad nya appar och funktioner kommer till Apple Watch. Framförallt får klockan en egen Appstore och blir mindre beroende av telefonen.

Publicerad Uppdaterad

När Apple nu ser över Apple Watch får klockan möjligheten att installera egna appar, utan att det för den skull krävs att det finns en ackompanjerande Iphone-app. Allt ska alltså kunna skötas från klockan.

Egen Appstore

Appstore direkt i klockan gör att du kan hitta och ladda ner appar direkt till klockan oberoende av en Iphone. Du kan söka efter appar genom röstigenkänning, genom att skriva eller genom att fråga Siri.

För utvecklare finns flera nyheter som gör att framtidens appar för Apple Watch kommer kunna göra mer. Tydligaste nyheten är ett programgränssnitt för att göra strömmat ljud möjligt. Apple visade en app med baseballreferat, men den bör även kunna göra det möjligt för till exempel Spotify att göra en fullfjäfrad Spotify-app för klockan.

I Watch OS 6 adderar även Apple själva ett par nya appar för klockan. Du får en app för ljudböcker så du kan lyssna direkt från klockan, förslagsvis då direkt till ett par trådlösa hörlurar. Röstmemo kommer också liksom kalkylator som separata appar till Watch OS.

En annan av de nya apparna är Noise-appen som varnar dig när du befinner dig i en miljö som kan skada din hörsel. Apple påpekade särskilt att klockan inte spelar in eller sparar inspelningar utan bara tar regelbundna smakprov.

Hälsofokus

Relaterat till det har ju Apple Watch allt mer fått ett hälsofokus och den utvecklingen fortsätter. Dina hälsotrender ska bli tydligare och genom att jämföra dina hälsotrender fårn de senaste 90 dagarna med hela det senaste året kan systemet berätta om du är på rätt väg och om du inte är det ge enkla tips om vad du kan göra för att vända trenden och bli mer hälsosam.

För den kvinnliga halvan av befolkningen kommer utökade funktioner för att kontrollera och följa menscykler. Här är det framförallt du som användare som anger värden och sedan kan följa utvecklingen och få analyser. Klockan i sig har ingen speciell analysfunktion här så denna funktion blir även tillgänglig i Hälsa-appen i Iphone med samma funktioner.

I Iphone får hälsoappen även ett nytt utseende och ske ge dig mer information med bättre översikt över hela ditt hälsoläge.  Utöver data om hur mycket du står, tränar och rör dig kommer fler mätsätt som visar hur hälsosamt du lever.