Moto Mod-kamera

Hasselblad ger Moto Z riktig optisk zoom

Genom ett samarbete med Lenovo ger nu Hasselblad kommande Moto Z tio gånger optisk zoom.

Publicerad Uppdaterad

Det är under den pågående IFA-mässan i Berlin som Hasselblad nu presenterat sin modul till Lenovos modulbaserade telefon Moto Z. Med hjälp av ett modulupplägg ska alltså Lenovo själva så väl som andra tillverkare kunna erbjuda extra funktioner som du kan knäppa på telefonen. Det är det Hasselblad nu gör genom sin Hasselblad True Zoom. Modulen fäster du på baksidan av telefonen och den adderar förutom optisk zoom även en blixt och ett mer kameraaktigt grepp med avtryckare som fysisk knapp.

Moto Z har i sitt vanliga en kamera på 13 megapixel med optisk bildstabilisering och laserautofokus. Systermodellen Moto Z Force har samma teknik, men en kamera på 21 megapixel. Med Hasselblads kameramodul får du istället 12 megapixel och som sagt blixt och zoom. Du får även plats för microSD-kort, den har optisk bildstabilisering och bilder kan sparas i JPG eller råformatet DNG. För video finns digital bildstabilisering och den filmar i full HD 1080p.

Eftersom Moto Z enbart är 5,2 millimeter tunn blir kanske inte en modul så påtaglig som på en tjockare mobil, men Hasselblads True Zoom adderar ändå 145 gram i vikt och ett antal millimeter.

Med Hasselblad True Zoom är dock Moto Z inte ensam om optisk zoom i en mobilkamera. Zoom i den här klassen har vi sett tidigare i Nokia Lumia 1020 och på senare tid även i till exempel Samsung Galaxy K Zoom och Asus Zenfone Zoom. Hasselblad True Zoom kommer att börja säljas i Sverige under oktober och det rekommenderade priset är 3000 kronor. Telefonen Moto Z börjar säljas i Sverige den 9 september med ett pris på ungefär 6 500 kronor. 

Du kan läsa mer om Hasselblad True Zoom hos Mobils systerpublikation Kamera & Bild.

Källa