Med kamera-ö

Test: Honor View 20

När Honor blir mer självständigt från Huawei blir också för- och nackdelarna tydligare.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Snabb

Prisvärd

Inte vattentät

Många förinstallerade appar

Ingen minneskortplats

Varumärket Honor startades förmodligen av Huawei som ett sätt att äta kakan och ha den kvar samtidigt. Man kunde gå från att vara ett lågprisvarumärke till ett premiummärke (vilket man har lyckats med), och använda Honor som fortsatt lågprismärke.

Rent praktiskt fungerade det så att Huawei lanserade två toppmodeller om året, P-serien till våren och Mate-serien till hösten, och ett par månader senare kom det en motsvarande Honor-modell, som i stora drag var samma telefon, men med annan design och märkbart billigare.

Sedan en tid tillbaka har dock Huawei bestämt sig för att Honor ska fungera mer som en internkonkurrent än som lågprismärke. Som Volkswagen och Audi ungefär, säger Honor-chefen. Från och med förra årets Honor 10 började man också ana att Honor försökte staka ut sin egen väg, och det märks ännu mer på Honor View 20. Att tänka på detta som en budgetvariant av Huawei Mate 20 Pro leder faktiskt rätt fel, men som en konkurrent om titeln prisvärd toppmobil tillsammans med Oneplus och Xiaomi känns den mer naturlig.

Fortfarande likheter

Vi ska dock inte överdriva åtskillnaden mellan Honor och Huawei. I textinformationen till kamerans bilder identifierar sig Honor View 20 rätt och slätt som Huawei PCT-L29. Och även om systempålägget i telefonen nu kallas Magic UI 2.0.1 är det fortfarande svårt att skilja det från Huaweis EMUI 9.0. Detta ska förändras med tiden enligt Honor, men än så länge är skillnaderna inte ens kosmetiska. Jag provar att köra Honor View 20 bredvid en mobil med Huaweis EMUI 9.0 och kan inte uppfatta några skillnader annat än i mycket små variationer i förinstallerade appar.

För den som inte kommer från Huawei sedan tidigare innebär det en systemversion där tillverkaren gjort rätt många systemanpassningar, men med färre tunga bakgrundstjänster än vad Samsung har. Du får också en del förinstallerade tredjepartsappar som du förmodligen vill städa bort. Systemet har väldigt aktiv strömbesparing vilket märks på bra batteritid, men om du inte ger appar som behöver fungera i bakgrunden dispens från batterisparfunktionerna märker du av att de inte uppdateras som de ska. Det kan handla till exempel om att Dropbox inte laddar upp dina bilder som den ska eller att en chatapp inte reagerr förrän telefonen väcks.

Samma systemchip

Hårdvaran på Honor View 20 är i alla fall markant annorlunda mot Huawei Mate 20 Pro, och egentligen är det främst Huaweis nya chipset Kirin 980 som de har gemensamt. Det är snabbt, bland de snabbaste just nu, och den tid då Huaweis prestanda låg en halv generation efter konkurrenterna är nu förbi. Vad prestandatesterna säger och vad man upplever behöver inte nödvändigtvis matcha, och visst kan man fortfarande ana att det hackar lite när man scrollar snabbt i Facebook eller på webben, men i stort känns Honor View 20 riktigt snabb.

Designen är markant annorlunda mot Huaweis senaste toppmodell, med en platt skärm (inget fel i det), med en rätt markerad plastram som skiljer den från metallsidorna och den obligatoriska glasbaksidan. Glaset här är ett riktigt trevligt designelement, med ett V-format mönster som gör baksidan riktigt snygg, i synnerhet den röda varianten som jag får testa. Andra jag talat med tycker att designen är lite väl “in your face”.

Ingen sensorpanel

Men snackisen är förstås kamera-ön i skärmen. I stället för att ha en sensorpanel som går in i skärmens överkant har telefonen ett runt hål i skärmen för frontkameran. Lite häftigt ser det allt ut, men det går inte att hävda att lösningen på något sätt är mer praktisk än en liten droppformad sensorpanel som går in i skärmen som vi sett på ett par telefoner tidigare. Den del av skärmen som är ovanför kamerahålet är visserligen fullt fungerande, men i praktiken är den knappast användbar.

För det mesta är den del av skärmen där kameraön sitter en del av informationslisten i skärmens överkant, och visst är det trevligt att den är såpass liten att man inte behöver ransonera på utrymmet för notifieringar, klocka, mottagning med mera. I appar där informationslisten inte visas är denna del av skärmen nästan alltid utsvärtad och används inte, inte ens om man försöker tvinga fram helskärmsläge. Det gäller till exempel Netflix som aldrig visar film i den övre delen av skärmen med kamerahålet. Däremot kan faktiskt Youtube visa film över hela skärmen om man väljer det, och då visas mycket riktigt bilden även kring kamerahålet.

Kamerahålet fäster uppmärksamheten på en detalj med skärmen jag annars inte hade tänkt på: Det känns som bakgrundsbelysningen till LCD-panelen inte lyser riktigt lika starkt närmast kanterna vilket ger en svag antydan till skuggning runt kamerahål och sidor, en effekt jag inte kan se på andra mobiler med LCD-display. Förutom det tycker jag att skärmen är snabb och ljusstark och har bra respons i återgivningen.

48 megapixel

Kameran är den största skillnaden mot Huaweis toppmobiler med trippelkameror och Leica-optik. Kameran i Honor View 20 låter i och för sig också imponerande med dubbla linser där huvudkameran har hela 48 megapixel. Här ska vi dock påpeka att det är Sonys nya kamerasensor som står för de 48 megapixlarna. Den är utan tvekan bra, men vi lär nog också få se den i en lång rad telefoner som släpps under året, där Honor View 20 bara råkar vara den första att hitta till Sverige.

Med standardinställningarna kombineras fyra pixlar till en i en 12-megapixelbild med bättre färgåtergivning och ljuskänslighet. Du kan i kameraappens inställningar välja att ta bilder i 48 megapixel också, och bilderna tål då inzoomning i efterhand ännu bättre till priset av sämre ljuskänslighet.

Här finns också något Honor kallar AI Ultraklarhet i 48 megapixel, där du ytterligare växlar skärpa mot ljuskänslighet, och Honor rekommenderar att man bara använder den i bra ljus på stillastående motiv. Resultatet blir med de omständigheterna imponerande, men det känns som själva motsatsen till artificiell intelligens att tvingas gå in i inställningarna och manuellt välja ett specialläge.

Nå, kameran har ju ett riktigt AI-läge också, lånat från Huawei, som identifierar motiv och ger bättre färgåtergivning. Här märker jag en förbättring mot tidigare när AI:n klarar av att känna av att det är både fordon och snö på bilden samtidigt. Tidigare har AI-lägena konkurrerat med varandra om bilden. Resultatet blir i praktiken en något bättre bild, i synnerhet i kontrastrika situationer.

Digital zoom

Det finns en knapp för 2 gångers zoom i kameragränssnittet, och i 12-megapixelläget blir bilderna också skarpare inzoomade, men när jag jämför med 48-megapixelläget ser jag att det trots allt inte är optisk zoom utan att man utnyttjar sensorns högre upplösning för digital zoom.

Det viktiga är ju om bilderna blir bra, och det blir de, i synnerhet i sämre ljus. Inte riktigt i nivå med till exempel Huaweis bästa, utan snarare som att standardnivån för en helt okej mobilkamera just höjts ytterligare ett snäpp.

När du filmar med kameran kan du välja slow motion med 4, 8 eller 32 gångers reducerad hastighet. Vid 32 gånger märker vi dock att det inte är äkta filmning med 960 bilder per sekund som till exempel Sony och Samsung har, utan att man simulerar det i programvara, och resultatet blir inte lika bra. Vattenstänket som kommer ur stuprännan blir suddiga spår i stället för droppar som böljar.

Helheten blir en telefon som känns värdig prislappen i konkurrens med till exempel Oneplus 6T. Jämfört med dyrare toppmodeller får du lite sämre kamera, en skärm som är lite (men inte mycket) sämre, en telefon som inte är vattentät, ingen trådlös laddning, monohögtalare… Små saker som beroende på vad man vill ha kanske eller kanske inte blir tillräckligt för att tala emot telefonen. Är de inte viktiga för dig är en tredjedel lägre pris mot de dyrare toppmodellerna kanske argument nog för Honor View 20.

Å andra sidan

Erik Mörner: Att Honor är först med hål i skärmen på det här sättet betyder inte nödvändigtvis att det är bästa lösningen. Snarare känns det som ett steg mot att helt dölja selfiekameran i skärmen. Kamera-ön i sig känns alltså inte som ett köpargument. Honor View 20 är en bra mellanklassmobil och absolut en värdig utmanare till framförallt Oneplus 6T. Här är dock ont med unika fördelar, särskilt som den saknar vattentålighet, trådlös laddning eller något annat som tydligt kunde skilja ut den i konkurrensen.

Frågor & Svar

Förlorar jag något på att ha kamera-ö i stället för sensorpanel? Med en enda kamera kan du inte ha ansiktsigenkänning i 3D, och ansiktsupplåsningen är därför inte särskilt säker.

Vad används den andra kameralinsen till? Honor View 20 har inte vidvinkel eller optisk zoom, så den används främst för djupavkänning, bland annat till en funktion för att ta 3D-panoramabilder, vilket mest känns som en gimmick.

Hur är telefonen att ringa med? Vi har inga klagomål på mottagningen eller ljudkvalitén.

Ett alternativ

Billig toppmodell: Oneplus 6T har liknande pris, prestanda och storlek. Oneplus mobil har en mer Googlenära Androidversion och droppformad sensorpanel i stället för kamera-ö.

Testbild

Kamerans artificiella intelligens klarar bilder med kraftig kontrast bra.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell View 20

Tillverkare Honor

Lanseringsdatum 2019-01-22

Mått 156,9 x 75,4 x 8,1 mm

Vikt 180 g, 89 %

System Android

Systemversion 9

Chipset HiSilicon Kirin 980

Skärm

Mått 6,4 tum, 97 %

Upplösning 2310 x 1080 pixel

Pixeldensitet 398 ppi, 94 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 8 GB, 88 %

Lagringsminne 256 GB

Tillgänglig lagring 237,6 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 82 %

Uppmätt videotid 7 tim, 44 min

Geekbench 4 7130

Nät

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 48 Megapixel

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 25 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 7.0 275462

Geekbench 4: CPU Single-core 3313

Geekbench 4: CPU Multi-core 9639

Geekbench 4: Compute 7052

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 59 FPS, 74 %

GFXBench T-Rex Onscreen 58 FPS

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 3621

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 5025

Google Octane 20684, 57 %

Jetstream 1.1 92,981

Snabb

Prisvärd

Inte vattentät

Många förinstallerade appar

Ingen minneskortplats