Harmony med mera

Huawei berättade mer om Harmony OS och släppte nya produkter

Ny information om Harmony OS och lansering av flera olika produkter som klockor och headset.

Publicerad Uppdaterad

Det är Richard Yu som håller i lanseringen och han började med att lyfta fram hur Huawei förbättrat upplevelsen av Android och säger sig till exempel ha kommit ifrån att Androidtelefoner, Huaweis egna då, blir långsammare med tiden. Dessutom talade han om hur de tillfört funktioner till smarta klockor och till headset samt hur de gjort det enklare att arbeta med dator och surfplatta tillsammans med dator och dela filer och annat.

Huaweis strategi för det kommande decenniet är att mobiltelefonen ska fungera som den centrala delen i ett stort ekosystem av prylar. Istället för att ett system för telefoner, ett för klockor, ett för surfplattor och ett för bilen ska ett system sköta allt. Dessutom ska Harmony OS kunna köras på allt från dammsugare till köksapparater, ugnar eller andra köksmaskiner.

Ett användningsområde är att använda till exempel en drönare och en actionkamera för att använda alla tre kamerorna direkt från en mobiltelefon. Eller använda en dator tillsammans med pekpenna, surfplatta och andra enheter, mer eller mindre som om det var en enhet. Huawei kallar detta att skapa en "Superdevice" där alltså enheterna samverkar.

Med hjälp av Harmony OS kontrollpanel kan du från en plats hantera funktioner som musik, uppkoppling, status och inställningar oavsett vilken enhet det är som du styr, så länge den kör Harmony OS. Kontrollpanelen hoppas Huawei ska finnas i alla Harmony OS-enheter med skärm. Lyssnar du på musik på telefonen men har en bättre högtalare nära är det enkelt att flytta musiken dit, eller att flytta musikspelningen i samband med att du rör dig mellan olika rum. Detta, ska man påpeka, går ju ganska lätt även med dagens telefoner och teknik och mjukvara.

Även datorer som kör Windows ska kunna samverka eftersom Huawei gjort en Harmony OS-plugin för ändamålet. Med Harmony OS Connect ska även andra typer av enheter kunna kopplas till Harmony OS. När du köper en smart enhet som kräver en app hävdar Huawei att det ofta är för krångligt att faktiskt använda de smarta funktionerna. Det här ska Harmony OS Connect råda bot på och genom att nudda till exempel en ugn med stöd för det med din Harmony OS-telefon ska du få tillgång till funktionerna utan att ladda ner några extra appar. Vidare kan en koppling till Huawei Health hjälpa med information baserat på din personliga träning och hälsa kopplat till mat och träning.

Hemskärmen i Harmony OS

En titt på hemskärmen i Harmony OS visar att det ser ut snarlikt som Android ser ut idag. Utseendemässigt är det alltså inga stora nyheter, men den stora skillnaden är kopplingen till andra enheter. Har du till exempel skapat en Superdevice och sammankopplat din surfplatta med din telefon så kan du styra och se vad som händer på enheterna oavsett vilken det är du använder. En app kan enkelt flyttas från telefonen till surfplattan eller senare till smartklockan eller teven. Samma sak med ett videosamtal du för på telefonen. Det kan föras över till teven om du vill det. Allt det här förutsätter dock att enheterna har stöd för det och där är vi inte ännu, utan det här är  snarare vart Huawei är på väg på den kinesiska marknaden och för oss i Sverige och Europa är det snarare att se som en vision. Tanken är att apputvecklare ska kunna utveckla appar som fungerar på alla Harmony OS-enheter oavsett om det är en teve, en mobil eller en surfplatta. 

När du klickar på en ikon på startskärmen i telefonen kan du få fram en widget för appen i fråga de gånger du behöver information enkelt tillgängligt.

Den version av Harmony OS som släpps nu är den första kommersiella versionen och den släpps som öppen källkod. Det har inte sagts något om när den kommer att finnas i telefoner eller andra enheter men lanseringen sker säkerligen först i Kina eftersom Huawei har hunnit längre där. Huawei visade även upp surfplattan Matepad med Harmony OS men den är inte aktuell för Sverige.