Stopp för amerikansk teknik

Huawei drabbas av ytterligare USA-restriktioner

USA trappar upp restriktionerna mot Huawei ytterligare.

Publicerad Uppdaterad

USA tar ytterligare ett steg mot att införa ett totalförbud för försäljning av amerikansk teknik till kinesiska Huawei genom att sluta bevilja amerikanska företag licenser för export till företaget. Därmed trappar Biden-administrationen upp tonen ytterligare mot Shenzhen-baserade Huawei som amerikanska myndigheter tror hjälper Kina att bedriva spionage, medan bolaget själva förnekar all inblandning i spioneri.

Det var Trump-administrationen som år 2019 började införa restriktioner mot bland annat Huawei avseende export av amerikansk teknik för att slå ner på kinesiska företag man trodde utgjorde ett hot mot amerikansk säkerhet. Det utfärdades dock fortfarande exportlicenser för en del företag som Qualcomm och Intel, som därmed kunde förse Huawei med teknik som inte var relaterad till exempelvis 5G.

Under de senaste två åren har Biden-administrationen utökat restriktionerna mot flera kinesiska företag, inklusive höstens restriktioner mot att tillhandahålla avancerade halvledare och utrustning för kretstillverkning, och det är dessa restriktioner som nu skärps ytterligare.

Källa