https://www.mobil.se/nyheter/huawei-mate-30-pro-slapps-nu-i-europa-har-ar-alla-detaljer-om-saljstarten
567965
Nyheter
Begränsat antal

Huawei Mate 30 Pro släpps nu i Europa – här är alla detaljer om säljstarten

Som utlovat släpps nu Huawei Mate 30 Pro även i Europa, men det sker i begränsad omfattning.

Huawei har precis meddelat att man nu börjar sälja ett begränsat antal av sin flaggskeppsmobil Mate 30 Pro i Polen. Beskedet kom under ett lokalt pressevent idag och förbokningen öppnar 9 december för att sedan följas av leveranser från och med den 16 december.

Släpps utan Googles tjänster

Redan när Huawei lanserade Mate 30 Pro i höstas stod det klart att handelskonflikten med USA skulle hindra Huawei från att släppa telefonen med Googles appbutik och tjänster. Bolaget kan dock använda open source-versionen av Android på samma sätt som man redan gjort i Kina där Googles tjänster ändå är blockerade.

Huaweis plan när det gäller denna och kommande lanseringar är att i första hand, om det är möjligt, lansera telefonerna med Googles tjänster och när inte det är möjligt lansera med alternativa lösningar. Huawei har sedan tidigare en egen appbutik och bolagets största utmaning är att fylla den med så många populära appar som möjligt och övertyga apputvecklare om att de bör finnas även där.

Lockat lokala apputvecklare

På den polska marknaden har Huawei redan anordnat till exempel en utvecklardag den 3 december för att locka fler lokala apputvecklare att samarbeta med Huawei. I mobiler från tillverkare som har avtal med Google används Google Play Services för att hantera till exempel notifieringar, inloggning, molnlagring och positionering. Med open source-versionen av Android är utvecklare istället hänvisade till Huaweis motsvarighet Huawei Mobile Services och nu gör alltså Huawei sitt bästa för att få utvecklare att anpassa sina appar för det.

Android 10 med egna appar

Den Mate 30 Pro som nu börjar säljas i Polen levereras alltså med open source-versionen av Android 10 och med Huaweis EMUI 10 men utan Googles egna tjänster och appbutik. Istället är det HMS, Huawei Mobile Services som gäller. Det inkluderar Huaweis egen webbläsare, appbutiken Appgallery, teman, musik och Huaweis egna molntjänster. Den är alltså snarlik den kinesiska version av Mate 30 Pro som vi på Mobil testat tidigare. HMS hanterar även annonser i appar och in-app-köp, något som Google Play Services annars sköter.

Googles tjänster är inte tillgängliga alls, utöver att vissa av dem går att nå via webbläsaren. Vill du läsa din Gmail är det alltså den vägen du får gå. Samma sak gäller Google Maps men funktioner som till exempel Chromecast blir man utan. 

Appar främst från Huawei Appgallery

När det gäller apputbudet är man som användare hänvisad till Huaweis appbutik Appgallery och den ska enligt Huawei utökas med fler appar. Vissa appar som ännu inte finns tillgängliga kan dock gå att flytta över från en annan telefon via Huaweis verktyg Phone Clone och det kan även gå att ladda ner appar från apptillverkarens hemsida i de fall de är tillgängliga för direkt nedladdning där. Som vi skrev om när vi testade kinesiska Mate 30 Pro finns även alternativa appbutiker från till exempel Amazon som kan fungera som komplement.

Polen först

Att Mate 30 Pro kommer till just Polen först motiveras med att det är Huaweis största marknad i regionen och därför prioriterad. Det finns ännu inga uppgifter om lansering i andra europeiska länder även om man kan räkna med att Huawei jobbar hårt för att få ut telefonen i fler länder.