Friare apputveckling

Huawei öppnar sina smartklockor för externa utvecklare

Tredjepartsutvecklare kan utveckla appar till företagets klockor.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har börjat öppna upp möjligheten för tredjepartsutvecklare att skapa appar till företagets smartklockor. Först ut är träningsappen Fitify som redan finns som Android- och Ios-app och som redan finns som app i Huaweis eget App Gallery. Appen till Huawei GT2 Pro släpps i App Gallery som en typ av tillägg till den befintliga telefonappen och den finns redan tillgänglig för nedladdning när vi tittar. Mycket riktigt anges i beskrivningen att appen stödjer Huawei Watch. Fitify ska innehålla fler än 900 övningar och fler än 200 miljoner genomförda träningspass av tio miljoner användare i 170 länder.

Appen har skapats med hjälp av integreringsfunktioner som utvecklats av Huawei Mobile Services, och Huawei säger att de vill erbjuda en komplett lösning för utvecklare som är intresserade av att skapa appar för deras smartklockor.

– Genom att göra Fitify till vår debutapp från tredje part för våra wearables hoppas vi att andra apputvecklare får upp ögonen för att bli en del av vårt ekosystem. Det finns en stor efterfrågan för våra wearables och som apputvecklare kan man då dra nytta av att vara en del av Huawei AppGallery och det bärbara ekosystemet, säger Jacky Zhao, Nordisk CEO på Huawei Consumer Group.

Ska laddas ner via Huawei App Gallery

Fitify är alltså först ut av apparna. Den som anävänder sin klocka kopplad till en Huawei-telefon akn använda den direkt. Den som istället använder sin Huawei-klocka med en Android från en annan tillverkare behöver ladda ner appen först till klockan och sedan skanna en qr-kod på klockan för att ladda ner Huawei App Gallery. I dagsläget fungerar bara klockan med appen om den laddats ner från Huawei App Gallery, men Huawei berättar för Mobil att de tänkt föreslå för Fitify att addera ett tillägg till appen i Google Play så att även den fungerar direkt med klockans app. 

Den som använder sin Huawei-klocka med en Iphone kan inte ladda ner och använda appen med sin klocka.

Det har utöver den officiellt bekräftade appen Fitify dykt upp obekräftade rykten om en app som låter användaren svara på sms direkt från klockan. Även den kan ha skapats med Huaweis utvecklingsverktyg, men där får vi fortfarande invänta eventuell, officiell lansering.

Tidigare använde Huawei Googles Wear OS i sina klockor men sedan ett par år tillbaka är det det egna systemet HUawei Lite OS som man använder med längre batteritid som en av följderna, men även färre funtkioner och ett än så länge i alla fall, mer begränsat apputbud.