Dubbla sim!

Huawei P8 Lite lanseras i Sverige

Riktiga P8 har inte hunnit ut i butikerna än innan Huawei öser på med en lite mindre modell.

Publicerad Uppdaterad

Huawei P8 Lite är precis som namnet antyder en lite bantad variant av Huaweis toppmodell P8 (och bjässemodellen P8 max, men den kommer senare). Det handlar inte om någon “Compact-utgåva” i stil med det Sony brukar göra, utan snarare en nästan lika stor mobil som P8 med lite mer tillbakadragna specifikationer.

För 2 800 svenska pengar får du en lur med 5 tum stor display (mot 5,2 på P8) med upplösningen 1280x720 pixel (mot Full HD på P8). Skärmen och resten av luren drivs av Huaweis eget Kirin 620-chip (Kirin 930 i P8) som tuffar på med åtta processorkärnor, 64 bitarsstöd och 1,2 gigahertz på vardera av de åtta kärnorna. Utöver det får vi även två gigabyte arbetsminne, 16 gigabyte att lagra på och två kameror på 13 respektive 5 megapixel vardera. 


Till skillnad från P8, som lanseras i två varianter, en med och en utan stöd för dubbla SIM-kort, kommer P8 Lite att köra dubbla redan från start. Däremot är detaljerna få kring de specialfunktioner som byggts in i P8 och huruvida lillebror även får dem, som bättre roaming och nedladdning och en hel del extrafunktioner i kameran. Samtidigt pratas det inte så mycket om designen. Den liknar vanliga P8, om än lite tjockare på 7,7 millimeter (6,4 hos P8), men om den fina byggkvaliteten i metall fått följa med ner i prisklassen återkommer vi till när vi kunnat klämma mer på den.

P8 lite släpps den 29:e maj och ska gå att köpa hos de flesta operatörer.