Annons

"Apple är min lärare"

Huaweis grundare i intervju: Utesluter kinesisk blockad mot Apple

Huawei är fast i handelskriget mellan USA och Kina. En möjlig kinesisk motreaktion är att sätta käppar i hjulen för Apple i Kina, men den möjligheten avvisas nu.

Publicerad Uppdaterad

Att amerikanska bolag inte får handla med Huawei har stor följder för Huawei, men även för de bolag Huawei i vanliga fall är en viktig kund hos. Handelsblockaden har gjort att Huawei inte får samarbeta med Google om Android och att ARM inte kan leverera den teknik som Huawei behöver för att skapa egna chipp.

Lång intervju med Huawei-grundaren

I en intervju med Bloomberg har nu Huaweis grundare, Ren Zhengfei, svarat på hur han ser på konflikten och det läge bolaget nu befinner sig i. Han säger först och främst att han inte ser Huawei som en bricka i spelet mellan Kina och USA och tycker det påståendet är ett skämt.

– Vad har vi med handeln mellan USA och Kina att göra, frågar han sig i intervjun.

"Apple är min lärare"

Spekulationer har pekat på att Kina skulle kunna hämnas blockaden mot Huawei genom att slå mot stora amerikanska företags verksamheter i Kina. Huawei-grundaren är dock helt emot att dra in Apple i konflikten och säger att det inte kommer att hända och fortsätter:

– För det andra, skulle det hända så skulle jag vara den första att protestera. Apple är min lärare, de är ledande. Varför skulle studenten gå emot sin lärare? Aldrig, säger han i intervjun.

Avvisar att man stulit teknik

Amerikanska anklagelser om att Huawei stulit amerikanska teknikför att nå sin position avvisar Ren Zhengfei med ett skratt.

– Jag stal morgondagens amerikanska teknik. USA har inte ens den tekniken ännu. Vi är före. Om vi var efter USA finns det ju ingen anledning för dem att så ihärdigt attackera oss.

Frågor om hur Huawei med interna resurser skulle kunna ersätta de affärspartners man nu i alla fall tillfälligt förlorat i blockaden undviker Huawei-grundaren i intervjun men han säger att Huawei kommer göra allt som krävs för att överleva. 

Källa