Generativ AI

Inbyggd AI i kommande MediaTek-processor

Ny Dimensity-krets ska få generativ AIgenom ett samarbete med Meta.

Generativ AI är en teknik för artificiell intelligens som på egen hand kan skapa nytt innehåll som text, bilder, musik, ljud, kod eller videoklipp som liknar men är unika från de ursprungliga. Man skulle kunna säga att generativ AI ger datorer förmågan att bli kreativa.

Nu meddelar MediaTek att man i ett samarbete med Meta kommer att bygga in generativ AI i sin nästa Dimensity-plattform. Processor kommer att integrera Metas språkmodell Llama 2, vilket gör att generativa AI-applikationer kan fungera helt på enheten utan att behöva gå via molnet.

Enligt MediaTek kommer inbyggd generativ AI bland annat att medföra "sömlös prestanda, större integritet, bättre säkerhet och tillförlitlighet, lägre latens, möjlighet att arbeta i områden med liten eller ingen anslutning och lägre driftskostnader".

Man nämner inte vilken Dimensity det handlar om utan bara att det är nästa generation flaggskeppsprocessor som kommer senare i år, men sannolikt handlar det som Dimensity 9300 som troligtvis kommer att lanseras i november. De första enheterna med den nya processorn förväntas dyka upp före årsskiftet.