Visas på söndag

Inför MWC: Så blir HTC One M9

På söndag kommer HTC att visa upp sin nästa toppmodell, men redan nu tror vi oss ha en rätt bra bild av den.

Publicerad Uppdaterad

Såväl One M7 som One M8 läckte ganska friskt innan de presenterades för två respektive ett år sedan. Även om det så klart fanns enstaka detaljer som klargjordes först när telefonerna presenterades hade läckor sett till att vi hade koll på i stort sett allt om telefonerna.

Precis som tidigare år har det inte direkt varit snålt med läckor kring HTC One M9, som den åtminstone hittills kallats, och därför tror vi oss ha en rätt bra bild av vad som komma skall nu när den presenteras på söndag.

Topprestanda
När det gäller hårdvara har de två senaste toppmodellerna i One-serien inte direkt behövt skämmas och så verkar bli fallet även denna gång.

Nu när spektaklet kring huruvida Qualcomms Snapdragon 810 har överhettningsproblem  eller ej verkar vara uppstyrda är det just det chippet som pekas ut som drivmedel för One M9. Det ger oss totalt åtta processorkärnor uppdelade i två falanger enligt ARM:s big.Little-arkitektur. På ren svenska betyder det att du har fyra ARM Cortex A53-kärnor som puttrar på när det inte är något avancerat i görningen samt fyra Cortex A57-kärnor som tar över när arbetsbördan ökar. Samtliga processorkärnor stödjer 64 bitarsinstruktioner. I chippet finns grafikchippet Adreno 430 och det sägs att det ska finnas tre gigabyte arbetsminne.

Något HTC inte verkar haka på är jakten på högre skärmupplösning. Gissningsvis handlar det om att hålla nere storleken på enheten och med det även vikten, men rimligen har det även med batteriförbrukning att göra. I HTC M9 väntas det nämligen sitta en fem tum stor skärm med full HD-upplösning till skillnad från de högre upplösningar (och med det större skärmstorlekar) som vi sett ibland annat LG G3 och Samsung Galaxy Note 4.

Ny kamera
En sak som fallit HTC till nackdel de två senaste generationerna är kameran. Istället för att haka på megapixelracet har de valt att köra på en ganska låg upplösning med större pixlar. Ultrapixlar har HTC kallat det och även om bilderna har blivit rätt bra har den låga upplösningen definitivt varit en nackdel för dem. Förra året försökte de skoja till det med dubbla kameror på baksidan för att i efterhand kunna ändra skärpedjupet i bilderna, en teknik som många andra tillverkare snabbt introducerade som mjukvarufunktion och med det blev det knappast ett trumfkort för HTC.

Denna gång ska det istället handla om en kamera på 20 megapixel och åtminstone hittills har det inte snackats om några uppseendeväckande specialfunktioner för den, men det kan fortfarande överraska.

Liknande bygge
Kameran verkar även följa med i designen om vi ska tro de läckta bilder som kommit ut. Den sticker nämligen ut lite på baksidan på samma sätt som bland annat kameran i Iphone 6. För en telefon vars föregångare prisats för sin enormt höga byggkvalitet och design känns det dock som ett steg tillbaka.

Utöver kameran ser det dock ut att bli på ungefär samma sätt som tidigare år, det vill säga en enhet i aluminium mer eller mindre genomgående. Någon vattentålighet kan vi däremot inte vänta oss, då HTC ser ut att förbereda en uppsättning vattentäta tillbehör, där skal är en av dem.

Vi kan även vänta oss stereohögtalare och en uppdaterad variant av HTC:s Boomsound, som finns där för att ge oss bättre ljud genom mobilens högtalare. Tidigare varianter på Boomsound har faktiskt hållit vad det lovar, då ljudet från telefonen utan större konkurrens varit bäst på marknaden, åtminstone vid musiklyssnande genom högtalarna.

Samtidigt förutsätter vi att Android 5.0 finns med ombord tillsammans med HTC:s eget gränssnitt Sense. Rimligen lånas mycket från det Sense 6 som sitter i uppdaterade varianter av One M8, men på det här området brukar HTC ha en del i bakfickan att överraska med.

Hur pass rätt har vi? På söndag får vi se.