Embargot riskerar åsamka företagen stor skada

Intel, Xilinx och Qualcomm vill lätta på bannlysningen av Huawei

Tre tunga amerikanska techbolag har nu argumenterat för att bannlysningen av Huawei bör lättas, om man inte vill riskera att åsamka deras verksamheter blir lidande.

Publicerad Uppdaterad

Det var vid ett möte med den amerikanska handelskammaren i slutet av maj som processortillverkaren Intel och logikkretstillverkaren Xilinx argumenterade för att embargot mot Huawei borde lättas. Även plattformstillverkaren Qualcomm ska enligt källor till nyhetsbyrån Reuters ha bedrivit lobbyverksamhet för att få handelskammaren att lätta på embargot, som innebär att de nämnda företagen inte kan sälja komponenter till Huawei. Det främsta argumentet från tillverkarna har varit att enheterna man säljer komponenter till inte utgör en tillnärmelsevis lika stor säkerhetsrisk som Huaweis nätverksutrustning för 5G. ”Det här handlar inte så mycket om att hjälpa Huawei som det handlar om att förhindra att amerikanska bolag blir lidande” säger en av källorna bakom uppgifterna. 

Stora belopp

Det handlar så klart om mycket stora belopp. Under 2018 köpte Huawei komponenter för totalt 70 miljarder dollar, varav 11 miljarder gick till amerikanska företag. Och att Qualcomm även fortsättningsvis vill kunna sälja chipp till Huawei som är avsedda för telefoner och smarta klockor är således inte särskilt konstigt. Tidigare i juni gick även Google ut och hävdade att det utgör en större säkerhetsrisk för USA att inte låta Huawei använda sig av operativsystemet Android. Det tyngsta argumentet var att en stor mängd telefoner plötsligt kommer att befinna sig utanför den beskyddande sköld som Google Play Protect utgör. 

Källa