MWC 2018

Intervju: Huaweis Sverigechef öppnar för Android One

Mobil har fått en exklusiv intervju med Huaweis Sverigechef, ansvarig för bolagets mobiler, wearables, datorer, surfplattor och andra konsumentprodukter.

Publicerad Uppdaterad

Vi träffar Jacky Zhao i en av Huaweis flera stora montrar på Mobile World-mässan i Barcelona. Han är relativt ny Nordenchef för bolaget, är alltså ansvarig för Sverige och resten av de nordiska länderna och vi ses efter att Huawei just presenterat nya surfplattor på mässan.

Du är Sverige- och Nordenchef för Huawei. Vad innebär det att du i praktiken gör, om du ska förklara för den som inte redan är insatt? 
– Jag är ansvarig för den nordiska marknaden inom det som kallas Huawei Consumer Business Group, till skillnad då från till exempel Huaweis verksamhet inom mobilnät. Jag ansvarar för våra produkter inom mobilt, surfplattor, datorer, mobilt bredband, wearables och så vidare. 

Tycker du att det är ett svårt jobb?
– Arbetet handlar mycket om att genomföra våra globala mål anpassade till den svenska marknaden. Att agera vid rätt tidpunkt och förstå den lokala marknaden till exempel. Det är en utmanande uppgift, men jag älskar mitt jobb.

Det finns de som säger att innovationstakten inom mobilbranschen har avstannat lite, kan du hålla med om det?
– Det sker mycket innovation nu, främst inom systemchip där vi gör våra egna chipp med AI-processor och inom 5G där vi nu släppt de första kommersiella produkterna.  Jag ser inga tecken på att innovationstakten skulle minska. 

Det är en sak att prata om tekniska termer som AI, en annan att faktiskt lyfta fram vilken nytta man som konsument kan ha av det idag. Vad ser du själv som främsta nyttan med AI?
– En nytta är ansiktsigenkänning. Just att förklara tekniken, vilken nytta man kan ha av den är något av vår främsta uppgift. Vi arbetar även med att ta in feedback från konsumenter för att bli ännu bättre på att göra produkter som tilltalar kunderna. Vi genomför kundundersökningar och vi får synpunkter via våra återförsäljare. Kamera, prestanda och produktivitet är något av det som folk efterfrågar.

Kan du ge ett exempel på när kundernas feedback faktiskt inneburit att ni anpassat en kommande produkt efter deras önskemål?  
– Batteritiden är en sådan sak. Där har vi optimerat vårt systemchipp för att få både bättre prestanda och samtidigt längre batteritid. 

Hur ser det ut när ni arbetar med mjukvaran då? Vad vill ni åstadkomma med ert EMUI-gränssnitt som tillägg till Android?
– Syftet med det är att förbättra upplevelsen. Bland annat med bättre funktioner, till exempel batterisparfunktionerna. Vi tar gärna emot synpunkter på hur EMUI kan bli ännu bättre.

Här på mässan har det pratats en del om Android One, vilket innebär att man som kund får en avskalad Android-upplevelse utan tillverkarspecifika tillägg och är garanterad snabba uppdateringar direkt från Google. Kan det vara ett alternativ för er framöver? 
– Om det är intressant för kunderna vill jag inte utesluta det.