WWDC 2019: Ios 13 och Ipad OS

Ios 13 får mörkt läge och Ipad får nytt, eget operativsystem: Ipad OS

Ios 13 får mörkt läge och Ipad får det och mer i form av Ipad OS.

Publicerad Uppdaterad

Vi börjar med Ios som i version 13 får framförallt mörkt läge där appar är anpassade så de vita ljusstarka områdena nu istället är mörka. Det är dock inte det enda nya i Ios 13. Bland de andra viktiga nyheterna kan nämnas att Apple arbetar hårt för att bygga upp sina kartor i Apple Maps från grunden. Under 2019 ska man vara klara med USA för att sedan ta sig an andra länder under kommande år. Sverige lär alltså dröja en tid och troligen komma först i andra vågen om vi har tur.

Apples egna tangentbord får i och med Ios 13 stöd för att svepa över skärmen, så att du kan dra istället för att nudda varje bokstav individuellt. Den här tekniken har använts av andra tidigare, men nu tar den alltså plats i vanliga tangentbordet.

Mer memojis

Kopplat till tangentbordet är även ett par nyheter med Memojis, de animerade figurer som liknar dig som du kan skapa med Iphone som har Face ID. I Ios 13 ska Memojis ha en hel rad nya sätt att göra figurerna mer personliga med större möjligheter att anpassa och möjligheter att lägga till exempelvis smink, solglasögon och många andra personliga drag. 

Uppdaterade appar

Andra appar som uppdaterats av Apple är Påminnelser som fått en lång rad nya funktioner. Appen ska till exempel förstå instruktioner i klartext så du kan skriva naturligt och appen ska då förstå vad du ska göra, när och var och ange allt det i rätt format. Dessutom kan du själv addera bilder, positioner och annat i dina påminnelser. Genom att nämna en person i din påminnelse kan du automatiskt när du till exempel skickar ett meddelande till den personen att det kan vara ett bra tillfälle att nämna ditt ärende.

Bättre prestanda

Generellt poängterar Apple gärna att nya funktioner är viktiga, men att prestanda också är väldigt viktigt. Det visar man genom nyheter som 30 procent snabbare Face ID, appnedladdningar som ska vara 50 procent mindre och därför snabbare att ladda ner och appuppdateringar ska vara ännu lite mindre och alltså snabbare än tidigare de med.

En följd av detta ska enligt Apple vara att appar med Ios 13 ska kunna starta dubbelt så snabbt som idag. 

Säkerhet och personlig integritet

Apple valde även att ägna en del av tiden åt ämnet personlig integritet och de nyheter på det området som är inkluderade i Ios 13. Till exempel låter Apple dig i Ios 13 få större kontroll över appar som vill ta del av din position. Du kan istället för att ge en app full tillgång till din position godkänna det endast vid ett tillfälle för att sedan kräva att appen frågar på nytt nästa gång. Apple har även sett till att appar ska få svårare att ta del av din position genom att försöka kringgå begränsningar. 

Apple släpper även möjligheten att i Ios 13 och på dator via webben logga in och registrera sig på sajter, appar och tjänster med hjälp av sitt Apple ID. Med en tydlig känga till Facebook och Google påtalade man att man i det fallet inte delar med sig av lika mycket personliga data och dessutom kan låta Apple skapa en unik e-postadress som delas till appen i fråga utan att de får tillgång till din riktiga adress. Meddelanden till den adressen skickas vidare till din riktiga e-postadress men bara så länge du tillåter det. På det här sättet kan du alltså enkelt låta en app kontakta dig via e-post men kan lätt återkalla tillståndet genom att makulera den unika adressen.

Mer om mörkerläget

För att fördjupa oss lite i det mörka läget innebär det inte att allt vitt försvinner. Appar har fortfarande samma ikon som kan vara ljusa. När du väl kommer in i till exempel kalendern, Safari, meddelanden eller någon annan app så är huvudfärgerna svart. Hur det här kommer fungera med tredjepartsappar som gjorts av andra än Apple återstår dock att se. Troligen krävs att utvecklare uppdaterar sina appar så att de kan stödja mörkt läge.

Uppdaterat bildgalleri

Bilder-appen i Iphone har uppdaterats framförallt genom att redigeringsfunktionerna som tidigare funnits för stillbilder nu även fungerar för videofiler. Tydligast är det här kanske genom att du ska kunna rotera videor om du råkat filma så videon blir stående när den egentligen ska vara liggande. Dessutom tillkommer en rad olika redigeringsmöjligheter som ett utvecklat läge med porträttbelysning.

Dessutom får Bilder-appen ett helt nytt utseende där du enklare ska kunna hitta relaterade bilder, sorterade på dagar månader och år där appen ska kunna hitta återkommande händelser och koppla dem samman.

Siri i kombination med Airpods

Siri har också blivit lite smartare i kombination med Airpods. Förutom att Siri ska ha mer naturligt röstläge kan hon numera berätta direkt i dina Airpods vad som händer. Får du ett textmeddelande kan Siri berätta det och vill du svara kan du göra det genom att direkt svara till exempel "svara henne att jag är på väg" så skickas meddelandet.

Släpps i skarp version i höst

Ios 13 liksom Ipad OS släpps i betaverison för utvecklare nu, i en publik betaversion för användare senare i juni och skarpt till användare under hösten.

Ipad får eget operativsystem: Ipad OS

Med Ios som grund får Ipad ett eget operativsystem som Apple nu kallar Ipad OS. Det verkar som Apple lyssnat på den alltmer högljudda kritiken om att Ios är lite av en flaskhals för framförallt Ipad Pro. 

I Ipad OS får man allt som Ios ger, men även ett par nya unika funktioner. Det handlar framförallt om olika sätt att växla mellan olika appar och att ha olika appar sida vid sida och ändå enkelt kunna utbyta information mellan appar och växla mellan funktioner.

Widgets kan man fästa direkt på startskärmen och för Filer-appen finns fler möjligheter att hantera de filer du behöver. Dessutom kan man ansluta usb-minnen för att få in filer i Ipaden och du kan även ansluta en systemkamera och importera foton direkt till en app som Adobe Lightroom.