Sämre funktionalitet

Ios 17.4 kan ge sämre startskärm inom EU

Apple verkar försämra webbfunktioner som ett led i anpassningen till EU:s Digital Markets Act.

Apple släppte nyligen iOS 17.4 beta där mycket av förändringarna för EU-användare handlar om anpassningen till EU:s antitrustlagstiftning Digital Markets Act (DMA). Det handlar bland annat om stöd för fler appbutiker och betalningsmodeller, men också förändringar relaterade till webbläsare.

Apple har erbjudit funktionen att kunna lägga till webbplatser på startskärmen på Iphone och därmed kunna använda dem som webbappar, så kallade PWA (Progressive Web App). Se senaste åren har Apple lagt till ett flertal funktioner för att förbättra stödet dessa exempelvis möjligheten för PWA att leverera push-notiser med ikonmärken. 

Nu rapporterar EU-användare av betaversionen av Ios 17.4 att Apple, i varje fall i betaversionen, har plockat bort stödet för PWA helt från operativsystemet. Det går fortfarande att placera adresser till hemsidor på startskärmen, men ett meddelande som har lagts till i beta 2-versionen av Ios 17.4 konstaterar att den kommer att öppnas i användarens standardwebbläsare och inte som en PWA. Det innebär inte enbart att omfattande funktionalitet försvinner, utan uppgraderingen kommer även att innebära att allt som har med befintligt installerade PWA, inklusive deras lagrade information, kommer att försvinna. 

Det är fortfarande oklart om Apple kommer att skapa någon form av lösning, eller om PWA kommer att vara ett minne blott för dem som bor i EU. 

 iOS 17.4 förväntas släppas för allmänheten under den första veckan i mars.