Nu med extra AI

Ios 18 kan få helt ny version av Siri

Ios 18 kan bli ett funktionsmässigt stort steg framåt tack vare generativ AI och en helt ny version av Siri.

Apples arbete med kommande generation av operativsystem, inklusive Ios 18, Watch OS 11 och Mac OS 15, går ut på att erbjuda en ”ambitiös och övertygande” utveckling framåt. Det rapporterar Bloombergs Mark Gurman.

Företaget kämpar med att försöka komma ikapp Google och OpenAI när det handlar om generativ AI. Med Ios 18 vill man på bred front föra över sådan teknik till iPhone, inklusive en helt ny version av Siri som ska göras både smartare och mer mångsidig tack vare AI och att implementera detta på en grundläggande nivån inom operativsystemet.

Apple uppges spendera drygt en miljard dollar per år på AI-forskning, och enligt läckaren Tech_Reve förlitar sig Apple på stora språkmodeller (LLM) för att helt förnya Siri och göra den till den "ultimata virtuella assistenten" och "Apples mest kraftfulla AI-app."

Apple ska enligt uppgift arbeta på att förnya interaktionen mellan Siri och appen Meddelanden, så att användare kan ställa komplexa frågor och automatiskt fylla i meningar på ett mer effektivt sätt. Det kan också komma att bli fråga om autogenererade spellistor för Apple Music och integration med produktivitetsappar som Pages och Keynote inklusive AI-assisterat skrivande och skapande av bildspel.

Det förekommer även spekulationer om att en del av dessa AI-funktioner kommer att kräva hårdvara som kommer att introduceras i och med Iphone 16, vilket skulle kunna innebära att enbart de nya modellerna får tillgång till den kompletta AI-funktionaliteten.