Ny studie

IOS 7: Flesta apparna måste uppgraderas

Över hälften av alla Ios-appar behöver uppgraderas för att fortsätta att fungera på en Iphone och Ipad när Ios 7 släpps i höst. Positivt är att nästan alla tillfrågade utvecklare planerar att göra just det, enligt en ny studie.

Publicerad Uppdaterad

Så många som 52 procent av alla Ios-appar måste uppdateras av utvecklarna för att de ska fungera under Apples nya Ios7 när det släpps. Detta enligt en ny studie som Craig Hockenberry, skaparen av Twitter-klienten Twitterific, genomfört bland närmare 800 utvecklare. Vidare uppskattar studien att 95 procent av utvecklarna planerar att uppdatera sina IOS 6-appar till IOS 7.

I sammanhanget är det värt att notera att IOS 7 inte kommer att stödja samtliga tidigare Apple-modeller, i synnerhet Iphone 3GS, första generationen av Ipad och fjärde generationen av Ipod Touch. Det innebär i praktiken att användare av dessa enheter kan fortsätta att använda appar som stödjer tidigare IOS-versioner, men kan däremot inte få tillgång till IOS 7-uppdateringar. Appar som däremot är specifikt utvecklade till IOS 7 kommer inte att fungera.

Marco Arment, skaparen av Instapaper, skriver på sin blogg att även om befintliga appar kommer att fungera i IOS 7, så riskerar dessa att kännas och se förlegade ut. Detta eftersom IOS 7 inte bara handlar om ett nytt utseende för Apples mobila OS, utan om nya standarder för navigering och struktur. Arment spår en ljus framtid för nya appar som specifikt utvecklats till IOS 7 och menar att dessa står sig bra som utmanare till befintliga ledande appar.