Iphone vs Samsung

"Iphone 14 kommer inte få 3nm processteknik" – Samsung kommer först

Iphone 12

Enligt nya rykten kommer Apples kommande Iphone 14 inte att få 3nm-processteknik i sitt A16 Bionic-chipet. Därför kan Samsung måhända komma först med de snabbare och mer energieffektiva chipen.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare har det talas om att Apple kommer att lansera sina Iphone 14 med ett A16 Bionic-chip som ska använda 3nm processteknik. Nu har det istället visat sig att TSMC har fått en försening i sin produktion vilket i sin tur kan leda till att Apple in kommer att kunna använda 3nm processteknik i A16-chipet utan får nöja sig med 4nm processteknik. 

Vad gör då den där siffran för skillnad egentligen? Jo, ju lägre siffran är, ju mindre är transistorerna och därmed får det plats fler på chipet. Fler transistorer gör att chipet blir mer energieffektivt och kraftfullt. 

Men vad innebär det då för Apple och potentiella konkurrenter? Om Apple inte lyckas få loss TSMCs 3nm processteknik till sin kommande Iphone 14 nästa år så kan det bli så att Samsung lyckas pumpa ut 3nm processteknik till en kommande Galaxy-modell. Det skulle ge dem ett övertag. 

Både TSMC och Samsung har planer för att kunna tillverka chip med 2nm processteknik. När dessa kommer är dock inte helt klart. Men vad som händer efter det är frågan, kan man krympa ner transistorerna ännu mer? Kommer något annat att sätta stopp för utvecklingen eller kommer något annat att öppna nya dörrar för den tekniska utvecklingen?

Källa