https://www.mobil.se/nyheter/iphone-7-s-tycker-f-rsta-testarna
562005
Nyheter
Hårdtestad

Iphone 7: Så tycker första testarna

Bättre kamera och batteritid, men de som testat Iphone 7 har fler synpunkter.

Iphone 7 och Iphone 7 Plus börjar säljas i USA, men även i Sverige nu på fredag och det innebär att de första testerna, framförallt från amerikanska journalister har publicerats.

Designen
Närmast identiskt utseende jämfört med Iphone från såväl förra och förrförra året, med ett par undantag då, säger Walt Mossberg på Recode och The Verge och han syftar så klart på avsaknaden av hörlurskontakt. Vi återkommer till just det senare i den här texten.

I testet han skrivit för Techcrunch nämner Matthew Panzarino hur hans Iphone 7 i färgen Jet Black efter bara några dagar i fickan med andra saker har tydliga repor på baksidan. Han påpekar också att antennlinjerna är i det närmaste osynliga på båda de svarta modellerna av telefonen.

Fördelarna
Ed Baig som skriver för New York Times anser att kameran i Iphone 7 Plus håller samma höga kvalitet som Samsung S7 och Note 7, även om man så klart inte ska förvänta sig bildkvalitet i klass med en systemkamera. 

På nyhetsbyrån AP lyfter Anick Jesdanun även fram den utökade lagringskapaciteten och vattentåligheten som tydliga fördelar. Hemknappen som också den skiljer sig från föregångarna är inte längre en fysisk knapp, påpekar Techcrunchs Matthew Panzarino och säger att det bytet fungerar bra, att vibrationsfeedbacken känns naturlig och att den nya hemknappen säkert kan minska reparationerna, för det är inte ovanligt att just hemknappen på Iphone måste repareras. Han går vidare in på skärmen som i Iphone 7 kan visa en större färgrymd, något som enligt Panzarino innebär mer naturlig färgåtergivning än vad föregångarna erbjudit.

Trådlöst
Anick Jesdanun på nyhetsbyrån AP har liksom fler av de övriga som testat Iphone fått testa ett förproduktionsex av de trådlösa lurarna Airpods och han fick då ut mer än de fem timmars musiklyssning som Apple lovar innan det var dags att ladda. Lurarana satt även fast i öronen när han sportade, men ramlade ut när han bytte skjorta.

Irriterande
Angående att traditionell hörlurskontakt saknas irriterar sig Walt Mossberg på The Verge på att Apple tar bort kontakten utan att vi sett att den används mindre eller att man har något alternativ att ersätta kontakten med som tydligt erbjuder något bättre. Man kan inte längre ladda sin telefon och lyssna på musik samtidigt och det drar Mossberg fram som en tydlig försämring, inte en förbättring eftersom ljudet samtidigt är lika som förut. Den begränsade batteritiden i de dyra trådlösa lurarna Airpods (fem timmar musik, två timmars samtal) är ytterligare något Mossberg retar sig på.

Ed Baig på New York Times retade sig mindre än han trott på avsaknaden av hörlursuttag och lät helt enkelt adaptern sitta i så han kunde använda sina gamla hörlurar som vanligt. 

På Techcrunch hyllade man nya hemknappen, men Wireds David Pierce har svårt att vänja sig vid den nya knappen som rent fysiskt inte är en knapp. Han saknar helt enkelt klicket från den knappen som bekräftelse på att han tryckt. Även Ed Baig på New York Times påpekar att elimineringen av hörlursuttaget fått störst uppmärksamhet, men att den nya hemknappen nog kan vara svårare att vänja sig vid.

I Time Magazine lyfter Lisa Eadicicco fram bristen på snabbladdning som ytterligare en svaghet.

Slutsatsen
Walt Mossberg tycker fortfarande att Iphone 7, liksom föregångarna är utmärkta telefoner och att sjuan är bättre än de tidigare, men han påpekar ändå att det verkar som Iphone uppdateras mer genomgående nästa år och att man kanske därför bör vänta till dess med att uppgradera om man är nöjd med den telefon man har idag. Han påpekar att Samsung har större skärmar i ett mindre telefonformat och dessutom trådlös laddning, något som Iphone fortfarande saknar.

David Pierce på Wired sammanfattar genom att säga att Iphone 7 och 7 Plus är de snabbaste, bästa Iphone-modellerna hittills och han säger även att vi nu, nio år efter den första Iphone börjar närma oss den ideala telefonen. Bäst med de nya telefonerna, lägger Brian X Chen på New York Times till, är att de är så mycket snabbare än tidigare.