https://www.mobil.se/nyheter/iphone-monopol-olagligt-i-frankrike
280532
Nyheter

Iphone-monopol olagligt i Frankrike

Frankrikes konkurrensverk har fattat ett tillfälligt beslut som förklarar operatören Oranges monopol på Iphone i landet för olagligt. Tills ärendet utretts vidare har samtliga operatörer i Frankrike med omedelbar verkan rätt att sälja Iphone.

Franska konkurrensverket anser att avtalet om ensamrätt på Iphone "av sin själva natur introducerar en ny faktor av orörlighet i en sektor som redan har problem med konkurrensen". Därför förklarar man avtalet om ensamrätt för ogiltigt med omedelbar verkan, i väntan på ett slutgiltigt beslut när frågan utretts ytterligare.

Det innebär att Frankrikes övriga mobiloperatörer mitt i julhandeln plötsligt har fått rätt att sälja Iphone. Om de sedan hinner få telefoner och Apple är samarbetsvilligt är en annan fråga. Det är oklart om någon av operatörerna kommer att försöka utnyttja detta till att sälja olåsta Iphone.

Franska myndigheter har även tidigare satt käppar i hjulet för Apples planer. När Iphone började säljas i Frankrike för drygt ett år sedan fick man veta att det var olagligt att sälja telefonen bunden till ett abonnemang, och Orange tvingades då börja sälja abonnemangsfria Iphone.