Samsung och Google i samarbete – alla inbjudna

Jätteuppdatering till Wear OS: Utvecklat tillsammans med Samsung

Samsung och Google kombinerar Tizen och Wear OS till en ny gemensam plattform.

Publicerad Uppdaterad

Det är Samsung och Google som tillsammans utvecklat det gemensamma systemet, men det nya Wear OS är tillgängligt även för alla andra tillverkare. Bland fördelarna nämns betydligt snabbare appstarter, betydligt bättre batteritid och en hälsotjänst utvecklad av numera Google-ägda Fitbit.

Under presentationen fick vi bekräftat att Samsungs kommande Galaxy Watch kommer att använda det här nya systemet. Givetvis så kommer Googles egna tjänster vara tillgängliga i nya Wear OS och det blir också Google Play som fungerar som appbutik. Det här gör att du till exempel kan använda appar som Youtube Music, Spotify, Google Pay och annat.

Spotify och Calm var några av de få appar som visades upp under presentationen men en rad andra appar seglade också förbi. Några riktigt tydliga exempel på hur systemet faktiskt ter sig i praktiken fick vi dock inte.

För den som redan idag har en smartklocka från Samsung meddelar Samsung att de kommer utveckla och erbjuda mjukvaruuppdateringar i tre år från respektive produkts lansering. Det talas dock inte om att befintliga klockor på något sätt ska kunna uppgraderas till det nya systemet, som tycks baseras framförallt på det befintliga Wear OS med de förbättringar som vi nämnt ovan, främst kring prestanda och batteritid.