Annons

Fortsättningen på MeeGo-projektet

Jolla presenterade nya Sailfish OS

På onsdagen visade finsk Nokia-utbrytarna Jolla upp sitt nya operativsystem Sailfish OS på Slush-eventet i Helsingfors.

Publicerad Uppdaterad

I somras kom nyheten att en grupp tidigare Nokia-anställda hade gått samman för att ta över hanteringen av operativsystemet MeeGo i det egna, nystartade företaget Jolla

På kort tid lyckades företaget få in 200 miljoner euro i kapital för att kunna skapa och lansera ett nytt ekosystem - operativsystemet Sailfish OS för telefoner, surfplattor, teveapparater och andra uppkopplade enheter. Sailfish bygger på det Linux-baserade systetet Mer, vilket är baserat på Nokias tidigare MeeGo-projek.

Utvecklat av teamet bakom Nokia N9

Jollas uttalade ambition är att fortsätta arbetet som påbörjades av Nokia i och med modellen N9, som använde MeeGo-versionen Harmattan. Efter att Nokia lämnat MeeGo till förmån för Windows Phpone, bestämde sig delar av utvecklingsteamet bakom N9 att sluta på företaget för att starta Jolla.

I dag onsdag presenterade Jolla sitt nya operativsystem Sailfish OS. Jolla offentliggjorde även samarbeten med ST Ericsson - som ska använda Sailfish-plattformen på sina mobila chip -  samt finska operatören DNA, som kommer sälja och marknadsföra Jollas första smarta mobiltelefon med Sailfish OS. Jolla har även gått ut med operativsystemet ska vara kompatibelt med Android-appar, och släppte ett open source SDK för Sailfish OS på onsdagen.

Satsar på enkel multitasking

Sailfish visades upp för första gången i oktober, ska enligt Jolla vara fokuserat enkel navigering och att att göra multitasking så enkel som möjligt.  Användarna behöver till exempel inte gå in i en musikapp för att pausa låten man lyssnar på - det ska räcka med att svepa med fingret över musikappens ikon direkt på hemskärmen. Utöver detta ska operativsystemet erbjuda stora möjligheter till personalisering, samt "snabb och okomplicerad interaktion" för användarna. En intressant personaliserings-funktion är Ambiance, vilket gör att du med ett knapptryck kan ändra färgschema och "stämning" i telefonen. Först väljer du en bild på telefonen - och sedan skapar Ambiance ett nytt tema till telefonen utifrån den valda bilden.

Under onsdagen publicerade finska MTV3 en video på sin hemsida, som bland annat visar hur användarna enkelt kan kontrollera aktiva appar direkt på hemskärmen i Sailfish OS. 

Ni kan läsa mer om Jolla på den officiella hemsidan, vilken ni hittar här.

Texten uppdateras