Långtidsprojekt

Kommande Apple Watch kan komma att mäta blodsocker för diabetiker

Apples långsiktiga projekt att kunna mäta blodsockerhalten har kommit ett steg närmare verklighet.

Det är Mark Gurman på bloomberg som rapporterar om ett tidigare hemligt projekt på Apple som går ut på att kunna mäta blodsockerhalten med en Apple Watch istället för med blodprover eller plåster. En sådan innovation skulle kunna revolutionera diabetesvården.

Projektet är ett så kallat "Moonshot project", vilket betyder att det är hög risk att det inte leder någon vart, och har pågått i hemlighet i många år. Nu uppger Bloomberg att projektet kommit så långt att de har bevis för att metoden är realistisk.

Principen är att lysa in i huden och mäta det reflekterade ljuset, det vill säga samma princip som används av Apple Watch för att mäta puls och syresättning i blodet, men blodsockret är betydligt svårare. Apple sägs nu ha en fungerande prototyp, men utmaningen är att miniatyrisera den. Den första versionen av mätaren var inte bärbar, nu har man en modell som är stor som en mobiltelefon, men det är alltså en bit kvar till att det kan bli en del av en Apple Watch.

Detta är alltså inget vi kommer att få se i nästa generations Apple Watch utan ligger flera år in i framtiden. Apple hoppas att metoden inte bara ska kunna hjälpa folk som redan fått diagnosen diabetes, utan även kunna detektera förstadierna till diabetes så att de som är på väg att drabbas kan undvika att insjukna med rätt diet.

Källa.