Mobils Iphone-expert

Kommentar: Iphone 5 är ingen revolution

Alla hade efter Iphone 4 och Iphone 4S väntat sig en helt omgjord Iphone. Istället blev det en tunn uppdatering.

Publicerad Uppdaterad

Läs mer om lanseringen av nya Iphone 5:

Läs mer om nya Iphone här

Kolla lanseringen med minut för minut-rapportering

Läs mer om det uteblivna 4G-stödet och operatörernas kommentarer

S

(Mobils systertidning Kamera & Bild)

å blir kameran i Iphone 5

Jag arbetar som redaktör för Mobils egen Iphonetidningen, men har som testredaktör här på Mobil utöver det mycket att göra även med andra smartphones. Jag testar varje vecka både telefoner med Android och med Windows Phone. Ändå är det speciellt varje gång Apple har en lansering och självklart särskilt häftigt när det handlar om en ny Iphone. Det jag inför lanseringen främst hade hoppats på var 4G och gärna även något överraskande. Det överraskande uteblev, om man nu inte räknar det uteblivna 4G-stödet på den svenska marknaden.

Saknar ny teknik

Bland de förhandstips som cirkulerade talades det även om att telefonen skulle få stöd för NFC, den teknik för trådlös överföring som ska användas för att låsa upp dörrar, betala i butik bara genom att svepa telefonen och för att föra över data mellan telefoner. Andra tillverkare har lanserat telefoner med den här tekniken, men än så länge saknas det riktigt tydliga funtkoner för tekniken. I alla fall funktioner som känns användbara och som potentiellt kan locka användare. Apple har ju gjort sig kända för att vara sena med ny teknik och låta andra driva den till mognad först, så egentligen borde man inte vara förvånad att Iphone 5 saknar NFC. Det krävs ju att betydligt fler betalningsmöjligheter, biljettsystem och annat etableras innan tekniken får verklig nytta.

Processorn i Iphone 5 är när vi tittar närmare på specifikationerna en av de i sammanhanget få saker som faktiskt förändrats. Apples designguru Jony Ive försvarade i en video likheterna med föregående Iphonemodell med att människor har en stark relation till sin Iphone och att man därför är försiktig, eller i alla fall tar ändringar mycket seriöst. Ändå hävdar han i videon vidare att telefonen är ”helt redesignad”. Kanske kan det nya bakstycket ändå signalera att det här är en ny Iphone för den som mest använder sin telefon för att visa att han har det senaste.

Snabbare processor viktigaste nyheten

Det jag skulle ha nytta av i nya Iphone 5 är framförallt den snabbare processorn. Det jag gör med telefonen kan ju knappast gå för snabbt och man vänjer sig fort vid prestanda så det är svårt att gå tillbaka till en långsammare telefon. Det vet jag som byter telefon ofta. Jag skulle dock önskat att Apple gjort telefonen tjockare istället för tunnare. Det ligger extremt mycket arbete bakom när Apple och andra tillverkare ständigt gör sina produkter tunnare. Nu hoppas jag att nästa Iphone istället för tunnare mått får verkligt bättre kamera, väsentligt bättre batteritid och gärna även 4G som går att använda i Sverige.

Avråder inte

Så innebär det här att jag avråder från Iphone 5? Nej det gör det inte. Jag kommer att uppdatera den Iphone jag har till den senaste versionen så vad är det som gör det? Jag tycker att det Apple gör har allt mindre att göra med själva telefonen i sig. Det man köper är istället främst tillgången till det massiva utbudet av tjänster och appar som värdens mest populära telefon onekligen drar till sig, men motivationen att uppdatera till den senaste modellen gör sig påmind med allt längre intervall.

Fakta: Apple Iphone 5

Mått: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Vikt: 112 gram

Datahastighet: Upp till 42 Mbps med dc-hspa. Inget 4G i Sverige.

Lagring: 16, 32, eller 64 GB lagringsminne

Bluetooth: Ja, Bluetooth 4.0

Navigering: Gps och Apples kartprogram med röstnavigering

Röststyrning: Ja, via assistenten Siri, på engelska, ej svenska

Färger: Vit och svart

Till Sverige: 28 september olåst från Apple eller direkt från operatör

Pris: Som nypriset på Iphone 4S när den kom, det vill säga cirka 5795 kronor utan abonnemang.