Apple delar upp OS-lanseringarna

Läcka: Därför försenas Ipad OS 16

Det kan bli ett spel med höga insatser när Apple väljer att separera lanseringarna av operativsystemen.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan gick läckaren Mark Gurman via publikationen Bloomberg ut med att Apple har för avsikt att försena lanseringen av nästa Ipad OS från september till oktober, och därmed lansera version 16 av Ipad OS respektive Ios vid olika tillfällen. Det skulle i så fall vara första gången på över tio år som de två versionerna inte lanseras samtidigt.

Nu kommer Gurman med mer information angående händelserna, där han bland annat tar upp två anledningar till att Apple för en månad sedan informerade sina ingenjörer om beslutet.

En av anledningarna är enligt Gurman att det är ett steg i Apples vision att göra Ipad till mer av ett alternativ till bärbar dator. Därför skulle det vara mer logiskt att lansera Ios samtidigt med Watch OS i september, samt Ipad OS tillsammans med Mac OS Ventura i oktober. Det skulle även passa bättre ihop med att både Ipad OS 16 och Mac OS Ventura kommer att få verktyget Stage Manager.

Just Stage Manager kan vara en annan del av förklaringen enligt Gurman. Stage Manager har under större delen av utvecklingen drabbats av ideliga problem. En annan, eller ytterligare en, anledning till förseningen kan vara att Ipad OS 16 helt enkelt inte är i ett sådant skick att det går att lansera.

Beslutet kan dock orsaka problem för konsumenter som använder både Iphone och Ipad då de olika operativsystemen och en rad appar som den använder fungerar lite olika mellan beroende på OS, vilket kan få användandet att halta tills Ipad OS lanseras.

Utvecklare kan få ännu större problem om de arbetar med universalappar som ska fungera på bägge operativsystemen - ska man lansera en app för Ios 16 som potentiellt kan vara trasig på Ipad OS 16, eller inte lansera förrän bägge operativsystemen är lanserade.

Bägge dessa detaljer kan få till effekt att villigheten att uppgradera från Ios 15 till Ios 16 kan komma att bli betydligt lägre än på många år, fram tills att bägge versionerna är lanserade.

Källa