Trådlös musik

Läckt: Ikeas kommande högtalarlampa kan få Spotify-koppling

Ikea har redan ett flertal högtalare i sitt sortiment, både med wifi och blåtand. Via en ansökning till FCC i USA har vi nu sett deras nästa enhet som troligen kommer att släppas snart.

Publicerad Uppdaterad

Via en ansökan till FCC (Federal Communications Commission) har en nya högtalarlampa från Ikea läckt ut på nätet. Den nya högtalarlampan kommer att kallas Vappeby och verkar ha åtminstone en nyhet för blåtandshögtalare. Ikea har tidigare lanserat flera högtalare som de tagit fram i samarbete med högtalartillverkaren Sonos, en serie som kallats Symfonisk. Den nya högtalarlampan är inte en del av denna utan är fristående, eller placeras i alla fall tillsammans med Ikeas övriga blåtandshögtalare.

Högtalarlampan har ett batteri som ska ge upp till 13 timmars batteritid när volym och ljus är inställt på halva styrkan. För att ladda batteriet ansluts enheten via en usb-c-sladd. Vappeby har en IP65-klassning vilket innebär att den står emot damm och regn, vilket, tillsammans med batteritiden gör att den fungerar som tillbehör för den som gillar utflykter i mörker där man är långt från ett elurtag och dessutom vill lyssna på musik. Eller kanske bara ute i trädgården en sen kväll.

En nyhet i Vappeby är att den har fått en Spotify Tap-knapp. Det innebär alltså att du med ett snabbt tryck på knappen fortsätter spela upp där du slutade lyssna senast, oavsett vilken enhet det var du lyssnade på (så länge det är samma konto så klart). Trycker du på knappen igen kan du få rekommenderad musik. Det här har sedan tidigare funnits på olika hörlurar, men inte på en högtalare.

Exakt var i Ikeas serie med blåtandshögtalare Vappeby kommer att befinna sig är oklart, idag består Ikeas utbud av tre modeller (samt en utgående inbyggnadsbar modell) i Eneby-serien som går från 189 till 699 kronor, med en mellan landning på 499 kronor, för de tre olika modellerna. Dessa har dock inte flera funktioner, det vill säga lampa och högtalare, så vi kan väl gissa att den kommer att ligga något högre i pris.

Källa