Första Co2-neutrala produkten från Apple

Lanserad: Apple Watch series 9

Den har ett nytt snabbare systemchip och en del nya funktioner, men på ytan är mycket sig likt mot föregångaren.

Publicerad Uppdaterad

Den tydligaste nyheten i Apple Watch series 9 är den nya gesten dubbelklick. Den gör att du kan styra funktioner i klockan även när du har andra handen upptagen. Håller du i en kaffekopp, hundens koppel eller matkassen med en hand kan du alltså fortfarande hantera klockan på andra armen.

Genom att två gånger snabbt i följd föra samman pekfinger och tumme kan du svara på samtal, avsluta samtal eller bläddra mellan olika widgets på startskärmen. Gesten är alltså kopplad till huvudvalet på den skärm som är aktiv. Apple lovar att den här funktionen ska bli tillgänglig under nästa månad, oktober alltså. Tekniken bakom innebär att göra och accelerometer används tillsammans med S9-chippet för att tolka dina gester.

Ljusstark skärm, snabbare chip

När Apple säger att Apple Watch series 9 fått en omdesignad insida innebär det samtidigt att utsidan är sig lik. Däremot har skärmen fått bättre ljusstyrka, som mest 2000 nits, vilket är det dubbla när man jämför med föregångaren. På insidan finns alltså S9-chippet och det med sin utökade prestanda och fyra neurala kärnor gör att Siri ska fungera även utan uppkoppling. Denna funktion är dock enbart tillgänglig på engelska och på mandarin, inte för oss svenskar alltså. För de som använder engelska eller mandarin så kan man hur som helst fråga Siri om hälsodata, så du kan be henne lägga till en invägning, fråga hur mycket kvar du har för att stänga dina tärningsringar eller något annat kopplat till hälsa som alltså inte kräver uppkoppling.

Apple säger att batteritiden som tidigare är "en hel dag" även med de nya funktioner som tillkommit.

Styr din närhet

Ett nytt chip för ultra wide band, en teknik för positionering på nära håll förbättrar funktionen för att låta Apple Watch hitta din Iphone. När telefonen är lokaliserad kan klockan i detalj peka ut var telefonen befinner sig och guida dig dit. UWB-chippet används även för att från klockan enkelt kunna styra Homepod så fort du kommer nära högtalaren.

Apple Watch series 9 är Apples första produkt som uppges vara koldioxidneutral. Kopplat till detta så introducerar Apple ett nytt material som ersätter främst läder i armband. För att vara mer miljövänligt. Klockan går att förbeställa från och med idag. Priset är från 5695 kr för aluminiummodellen och från cirka 10 000 kr för modellen med rostfritt stål och esim. Modellerna börjar levereras den 22 september.