Ingångsmodell med 5G

Lanserad: Nokia G42 5G – Driver på trenden med reparationer

Med nya Nokia G42 visar HMD Global att reparerbarhet inte var en engångssatsning utan är en strategi man anammar fullt ut.

Publicerad Uppdaterad

Möjligheten att reparera sin telefon själv introducerade HMD Global med nyligen släppta G22, men nu tar bolaget konceptet vidare till 5G-mobilen G42 och förbättrar ett par detaljer på vägen. HMD Global är inte ensamma om att erbjuda möjligheten för kunder att själva reparera de telefoner man köpt. Apple och Samsung gör detsamma men då för flera modeller. 

HMD Global genomför sin satsning i samarbete med Ifixit och det innebär att du, genom att beställa verktyg och delar därifrån, ska kunna byta batteri, ersätta en trasig skärm eller laddkontakt på egen hand. Det är fortfarande ganska krävande, vilket vi fick erfara när vi testade systermodellen G22, men möjligheten finns i alla fall där.

Nu även 5G och senaste Android

Med denna nylanserade G42 tar HMD Global repeterbarheten till en 5G-mobil som dessutom levereras direkt med senaste Android 13. HMD Globals tidigare enda mobil som du kan reparera själv levererades med Android 12.

Nokia G42 ska enligt tillverkaren vara designad för att hålla längre, ur flera aspekter. Baksidan är gjord i plast och där bakom sitter batteriet, som du alltså kan byta ut själv och som ska räcka i upp till tre dagar innan du behöver ladda det. Batteriet ska dessutom hålla för fler laddningscykler innan det tappar i effekt och behöver bytas ut. Telefonen levereras som sagt med senaste Android och utöver det lovar HMD Global två års Android-uppgraderingar och tre års säkerhetsuppdateringar.

Lila eller grå

Telefonen släpps i två olika färger, grå eller lila, och den kostar 2900 kronor. För det får du en 5G-telefon med generös batterikapacitet, där skärmen är en relativt lågupplöst, enkel sådan i storleken 6,56 tum. Ingen oled-skärm här alltså och kameran är på 50 megapixel, assisterad av lågupplöst makrokamera och djupsensor. Vi blir alltså utan både optisk zoom och vidvinkel och selfiekameran är även den en enkel variant utan autofokus.

Telefonen finns från och med idag ute i butik. Reservdelarna och verktyg för reparationer ska finnas att köpa på Ifixit.com.