https://www.mobil.se/nyheter/lasarfraga-vilket-material-foredrar-ni-pa-mobilens-baksida
566184
Nyheter
Glas, metall eller plast?

Läsarfråga: Vilket material föredrar ni på mobilens baksida?

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/xz3_2.jpg?itok=K1UoEO1I', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/xz3_2.jpg?itok=sojbe9tH', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/xz3_2.jpg', w: 2000, h: 1333, title: ' ' },]
Det senaste året har glas tagit över helt som det vanligaste materialet på mobilens baksida. Men är det glas folk vill ha? Vi frågar er läsare.

Sedan "platt med stor skärm" blev det helt dominerande formatet för smartphones har baksidan utgjort den främsta möjligheten att sticka ut med designen. Tre huvudalternativ har förekommit som materialval: Plast, glas och aluminium.

Plast var länge huvudalternativet, men i dag verkar det uppfattas som för billigt. Det förekommer dock att man väljer plast på nya telefoner, och inte bara de allra billigaste. Bland annat Xiaomi Pocophone F1 och HTC U12 Life har plastbaksida. Plastbaksidor har dessutom fördelen att de både är stöttåliga och att de tål att repas utan att se för skabbiga ut. Att många sätter på ett plastskal på sina mobiler talar sitt eget språk.

Metall, oftast aluminium, känns exklusivare än plast. Det är ett lätt material. Man behöver inte vara orolig för att baksidan ska spräckas om man tappar telefonen, men däremot kan aluminiumet bucklas eller repas, vilket inte ser särskilt snyggt ut. En aluminiumbaksida omöjliggör också för telefonen att ha trådlös laddning.

Glas ser både exklusivt ut och är tåligt mot repor, och det fungerar bra tillsammans med trådlös laddning. Däremot gör det telefonen tyngre, och risken är förstås att baksidesglaset spräcks om man tappar telefonen. de flesta mobiler har någon form av tåligt glas på baksidan, men det har ju skärmen med och alla vet att den ändå inte är immun mot att spräckas.

Från att ha varit rätt jämnt mellan glas och plast har glas tagit över totalt som det dominerande materialvalet under året som gått. Men är det glasbaksida konsumenterna vill ha? Vi frågar er för att få svar.

Vilket materialval föredrar du på mobilens baksida?

Vilket materialval föredrar du på mobilens baksida?

566183